Ministerul Justiției a anunțat miercuri că România a propus un număr de 10 procurori delegați la Parchetul European, ceea ce situează țara noastră pe locul 5 printre statele membre. Potrivit oficialilor români, procedura de stabilire a numărului de procurori este încă în desfășurare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, procedura de stabilire a numărului de procurori români delegați la Parchetul European (EPPO) a fost inițiată încă de la sfârșitul anului 2019 și este încă în derulare.
„Procedura este încă în curs de desfășurare atât între Ministerul Justiției din România și PSE, cât și între alte ministere de Justiție din alte state membre și PSE. Informațiile și afirmațiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situația reală din teren”, se arată în comunicat.
Ministerul Justiției a propus un număr de 10 procurori și 20 de specialiști de suport (polițiști, personal auxiliar etc.) după consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție.
„Orientativ, ca număr de procurori delegați, în raport cu cifrele neoficiale și nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state)”, mai precizează Ministerul Justiției.
Discussion about this post