Kiril Ananiev, ministrul Sănătăţii din Bulgaria, a anunţat faptul că s-a extins starea de urgenţă epidemică din 15 iunie până în 30 iunie, şi a emis un set noi de reguli pentru cetăţenii din ţară dar şi pentru cei ce vin din afară.
Perioada de izolare a celor ce s-au vindecat de COVID-19 scade de la 28 de zile la 14 zile. În plus, cei ce sosesc din afara Bulgariei din Suedia, Olanda, Belgia, Portugalia şi Marea Britanie trebuie să stea 14 zile în carantină la locul de cazare. Se revocă ordinul pentru cei care vin din Malta, Spania şi Italia.
Personalul farmaciilor, instituţiilor publice, dar şi cei din transportul în comun trebuie să poarte mască.
Este interzisă activitatea cluburilor de noapte şi a petrecerilor din discotecă. Evenimentele în aer liber, meciuri, conferinţe, simpoziaone se desfăşoară doar la 50% din capacitatea spaţiului, cu minim un loc în stânga şi dreapta fiecărui spectator/participant.
UE vine în sprijinul ţărilor cu potenţial turistic
Comisia Europeană a lansat o platformă web intitulată „Re-open EU”, dedicată reluării în turismului în Europa. Platforma va furniza informaţii în timp real privind frontierele şi disponibilitatea mijloacelor de transport şi a serviciilor de turism din statele membre. „Re-open EU” va conţine şi informaţii practice furnizate de statele membre privind restricţiile de călătorie, măsurile de protecţie, cum ar fi distanţarea fizică sau purtatul măştilor, precum şi alte informaţii utile precum ofertele turistice din fiecare ţară şi din UE. Platforma, care va oferi şi o hartă interactivă cu informaţii specifice fiecărei ţări, evoluţia situaţiei, oferte turistice şi recomandări de călătorie pentru fiecare stat membru, va fi accesibilă prin aplicaţie sau prin site web, urmând să fie disponibilă în cele 24 de limbi oficiale ale UE.
Platforma mai conţine informaţii despre sponsorizarea prin vouchere, care le permite consumatorilor să cumpere vouchere de cazare sau de masă, pentru a ajuta industria hotelieră din Europa în perioada iniţială a ridicării restricţiilor şi a redeschiderii graniţelor. Sponsorizarea prin vouchere ajută întreprinderile să depăşească blocajele de numerar, urmând ca serviciile să fie prestate ulterior. Suma plătită de client merge direct la prestatorul de servicii.