Suedezii vor statuie pentru Greta Thunberg care ne-a salvat planeta

Fostul primar Jan Björinge vrea să înlăture statuia regelui Karl al XII-lea și să o înlocuiască cu o statuie a Gretei Thunberg

Vă invităm să dați share la această știre

Statuile au fost vandalizate în întreaga lume în ultimele săptămâni de către extremiștii de stânga și susținătorii Black Lives Matter, dar acum există și îndemnuri pentru eliminarea statuilor din Suedia, inclusiv un politician care scrie că o statuie a regelui suedez Karl al XII-lea ar trebui să fie înlocuită cu una a activistei Greta Thunberg. Apelul de a ridica o statuie Gretei vine de la fostul primar al Umeå, Jan Björinge, într-un articol de opinie pe care l-a publicat în Aftonbladet. În articol, el susține că suedezii nu ar trebui să aibă memoriale pentru „asupritori” și consideră că cel mai bun candidat pentru a înlocui statuia regelui Karl al XII-lea, cunoscut și sub numele de Carolus Rex, este Greta Thunberg, activista progresistă în vârstă de 17 ani.

Deja, o serie de statui, printre care cele reprezentându-i pe Winston Churchill, Thomas Jefferson, Cristofor Columb și chiar statuia lui Matthias Baldwin, un aboliționist, au fost toate vandalizate în timpul unui val de revolte care au fost stârnite de moartea lui George Floyd.

Björinge a susținut, de asemenea, că statuile debulonate în SUA «reprezintă valorile antidemocratice ale mișcării puterii albe … și de aceea aceste statui sunt atât de urâte de mulți americani negri». Cu toate acestea, el omite că multe dintre personajele istorice ale căror statui au fost atacate au fost implicate, de fapt, în ajutorul sclavilor liberi, inclusiv eroul american polonez Tadeusz Kościuszko.

Björinge a continuat spunând că Suedia ar trebui să folosească tehnologia modernă pentru a-i învăța pe oameni despre istorie în locuri unde au stat statuile îndepărtate. El a sugerat să folosească coduri QR pentru a oferi vizitatorilor informații de fundal despre un monument care a fost în picioare pe site.

Fostul primar a susținut, de asemenea, că statuile sunt simboluri ale diferitelor ideologii, nu ale istoriei obiective, de aceea actul de înlocuire a lui Karl al XII-lea nu trebuie perceput ca revizionism istoric.

„Scoateți autocratul Karl XII și înlocuiți-l cu activistul climatic Greta Thunberg”, a declamat politicianul.

Björinge pretinde că statuia lui Karl al XII-lea reprezintă „fapte malefice și valori depășite” care stânjenesc spațiul public. El a susținut că statuile „sunt ridicate pentru a disemina valorile puterii în momentul de față” și că activitatea lui Thunberg ca activist climatic ar fi mai bine ancorată în realitatea normelor morale ale Suediei  moderne. Ca răspuns, unii utilizatori Twitter au creat primele sugestii de design despre cum ar putea arăta această statuie, în timp ce alții consideră că este o provocare.

Regele Karl al XII-lea este unul dintre cei mai faimoși regi ai Suediei și este perceput ca un războinic care a condus Imperiul Suedez în Marele Război din Nord de la începutul secolului XVIII. În vârstă de 18 ani, a condus armata suedeză într-un război de apărare împotriva unei alianţe a Danemarcei, Norvegiei, Saxoniei, Poloniei, Lituaniei și Rusiei, care a lansat un atac asupra Suediei. Marele Război de Nord s-a încheiat în cele din urmă în 1721 cu înfrângerea Imperiului Suedez. Dar regele suedez nu este singura statuie aflată în discuție în acest moment. Extremiștii de stânga doresc acum să înlăture și statuia celebrului botanist suedez, zoolog și medic Carl Von Linné din cauza presupusului rasism. Au început chiar o petiție pentru a debulona statuia. Carl Von Linné este autorul celebrei lucrări ştiinţifice „Systema Naturae” și cunoscut drept tatăl taxonomiei moderne, datorită rolului său în inventarea sistemului modern de denumire a organismelor.