Angajaţii de la fabrica auto Ford îşi dau acordul pentru colectarea datelor personale când vin la serviciu.
Patronii care vor să-și protejeze angajaţii de noul coronavirus s-ar putea să rişte amenzi usturătoare dacă le vor lua temperatura la intrare fără ca aceştia să-şi dea acordul.
„Dacă celelalte măsuri – obligaţia de a purta mască, distanţarea socială posibilă, în funcţie de cum sunt configurate birourile – poate fi asigurată, luarea temperaturii s-ar putea ca deja să fie o măsură nenecesară”, a declarat Roxana Ionescu, partener la casa de avocatură NNDKP.
La fabrica Ford din Craiova, angajaţii trec prin filtru doar după ce şi-au dat acordul în scris ca angajatorul să prelucreze aceste date.
„Recomandarea ar fi: nu înregistraţi temperaturile care sunt luate, în felul acesta se minimizează impactul din perspectiva volumului de date care sunt colectate, asiguraţi logistica astfel încât să se poată transmite informaţia privind temperatura persoanelor cu asigurarea unui minim de confidenţialitate”, a mai spus Roxana Ionescu.
Amenzile ajung, în teorie, până la 20 de milioane de euro, însă în practică autorităţile au dat amenzi de până la 130.000 de euro.
Luarea temperaturii are mereu nevoie de acceptul persoanei
Măsurarea temperaturii reprezintă un act medical pentru care ai nevoie de acceptul persoanei respective, susține vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gross, potrivit căruia această prevedere din HG 24/2020 cu impact major ar trebui reanalizată.
”Înțeleg (din textul acestei Hotărâri de Guvern -n.a.) că va trebui să măsurăm temperatură tuturor celor care doresc să ne treacă pragul. Lucru cu care nu sunt de acord din mai multe considerente:
aproape jumătate din cei infectați Covid 19 nu fac febră
febra nu este un simptom exclusiv Covid 19
măsurarea temperaturii reprezintă în definitiv un act medical pentru care ai nevoie de acceptul persoanei respective. Înțeleg ideea în cazul fabricilor unde lucrează (angajați!) 20-30 sau mai mulți oameni la un loc și petrec mult timp împreună, altfel mai greu.
măsurarea temperaturii implică apropiere, lucru interzis de toate reglementările
acuratețea unei astfel de măsurători depinde de foarte multe variabile (performanța aparatului, temperatura de afară, un eventual efort fizic anterior susținut de persoana în cauză, în cazul persoanelor de sex feminin perioada de ovulație vine cu creșterea temperaturii corporale cu 0,5 grade etc)
un termometru performant depășește 400 ron și este destul de greu de găsit
administrarea unui antitermic cu 30-60 de minute înainte de măsurarea temperaturii dă evident rezultate neconforme
eu, ca farmacist, nu pot invoca faptul că un pacient are temperatură pentru a nu-i elibera medicamente, rolul meu e să îl ajut pe pacient. Se poate institui regula că în farmacie să între o singură persoană, evitând astfel riscul contaminării altora. Între pacient și farmacist există separatoare de sticlă sau plastic, așa că riscul e destul de redus.
”Ca atare, solicit tuturor celor care sunt implicați în luarea unor astfel de decizii să mai cântărească o dată acest aspect”, a scris Cristian Roth-Gross pe Facebook.
Potrivit HG 24/2020, ”instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați, au obligația organizării activității, astfel încât muncă să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu și vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte; precum și instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 0C;”
Discussion about this post