„Previziunile Economice de Vară”, publicate de Comisia Europeană, indică faptul că economiile statelor membre se vor confrunta cu o recesiune profundă în perioada imediat următoare, ca urmare a pandemiei produse de coronavirus.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a prezentat documentul de revizuire în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, a afirmat că o problemă majoră este lipsa certitudinii pentru viitor, creată de criza coronavirusului. Prognoza arată că economia europeană se va contracta cu peste opt procente în acest an, urmând a înregistra o redresare parțială în 2021.
Un impact semnificativ asupra activității economice este așteptat să îl aibă lentoarea cu care au fost eliminate restricțiile de deplasare a persoanelor. Comisia se așteaptă ca redresarea să înceapă să producă efecte în a doua jumătate a acestui an. Cât privește economia României, aceasta va registrare anul acesta o scădere semnificativă de şase procente, un nivel similar cu cel prevăzut deja în luna mai.
Potrivit previziunii revizuite a Comisiei Europene, economia României s-ar putea contracta anul acesta cu 6%, urmând ca în 2021 creșterea economică să revină în zona pozitivă, cu un avans de patru procente. Riscurile la adresa perspectivelor de creștere ar putea fi însă revizuite în sens negativ. Un al doilea val de infecții în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi poate întârzia redresarea economiei. Potrivit RRA, un factor important îl reprezintă modul în care autoritățile rezolvă temerile privind traiectoria fiscală de dinainte de pandemie care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ar putea duce la costuri de finanțare mai ridicate și la o creștere mai lentă. În ceea ce privește rata inflației, aceasta ar urma să se situeze, în medie, la 2,5% în 2020 și va crește la 2,8 procente anul viitor, sprijinită fiind de redresarea cererii.
Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Discussion about this post