Scandal turco-francez la vârful alianţei banditeşti NATO

Uniunea Europeană a cerut săptămâna trecută sprijinul NATO în vederea impunerii respectării embargoului asupra armamentului impus Libiei, după ce a fost împiedicată de Turcia să inspecteze o navă suspectă

Vă invităm să dați share la această știre

Franţa a denunţat un comportament ”extrem de agresiv” al Turciei, un stat membru NATO, împotriva fregatei franceze Le Courbet, angajată într-o misiune NATO, la Marea Mediterană, în timpul unei încercări de controlare a unui cargo suspectat de faptul că transporta armament către Libia. Navele turceşti care asigurau protecţia cargoului au ”iluminat Le Courbet în trei rânduri cu radarul lor de tir”, a denunţat Ministerul francez al Apărării, Florence Parly.

”Autorităţile militare NATO vor ancheta în vederea clarificării situaţiei şi pentru a face deplin lumină” asupra acestui incident, a anunţat Stoltenberg la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor Apărării din statele membre NATO. ”Cred că este cea mai bună modalitate, acum, de a o face, de a clarifica ceea ce s-a întâmplat în mod real”, a apreciat secretarul general al NATO.

”NATO susţine implementarea deciziei ONU de a impune un embargo armamentului în Libia. Noi susţinem eforturile ONU de a găsi o soluţie la războul” civil din Libia”, a declarat el.

Pe de altă parte, un înalt oficial turc pretinde că Marina franceză nu a comunicat cu nava turcă în incidentul respectiv, iar Turcia îşi onorează toate obligaţiile în calitate de aliat (NATO), azi, la fel ca ieri”, a subliniat el, declarându-se dezamăgit de amploarea luată de incident

Presupusa manevră ”agresivă” a  Turciei a determinat Parisul să denunţe ”politica struţului” a NATO faţă de acţiuni ale Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în Libia sau Irak: ”Aceste nave, însoţite uneori de fregate turce nu contribuie la o dezescaladare”, a denunţat la AFP ministrul francez al Armatelor Florence Parly.

Turcia şi-a multiplicat în ultimele luni implicarea în Libia, devastată de un război civil după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, între miliţii din Armata naţională libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, şi forţele loiale lui Fayez al-Sarraj, liderul Guvernului de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut internaţional. Haftar este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite (EAU). Franţa este acuzată că-l susţine pe Haftar, însă neagă. Al-Sarraj este susţinut de Turcia, care negociază cu Rusia un armistiţiu. Parisul şi Ankara poartă un adevărat război al declaraţiilor de mai multe zile, în contextul în care Turcia se implică tot mai mult în Libia şi Orientul Mijlociu.