Formaţiunea, să-i spunem politică, Uniunea Salvaţi România, i-a adresat lui Iohannis o scrisoare deschisă referitoare la necesitatea adoptării grabnice a Legii Mirosurilor.
USR subliniază că Legea mirosurilor, pe care a iniţiat-o, are susţinerea mai multor parlamentari din diferite partide „ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetăţenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deşeuri, activităţi industriale sau ferme”.
De asemenea, parlamentarii USR menţionează că sunt nefondate îngrijorările formulate în ultimele zile, în spaţiul public, de unele asociaţii care activează în domeniul agriculturii. USR explică faptul că primarul nu are atribuţii de inspecţie şi control asupra autorizaţiilor integrate de mediu, actele de reglementare din domeniul protecţiei mediului fiind emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi activitatea de inspecţie şi control este realizată de Garda Naţională de Mediu şi de comisariatele judeţene ale acesteia.
De asemenea, USR menţionează, referitor la obiecţia că nu ar exista aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, că există astfel de aparatură, precum şi metode şi „cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică, şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND)”.
„De altfel, Legea mirosurilor prevede că prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător se evaluează în conformitate cu standardele în vigoare sau cu alte standarde internaţionale care garantează obţinerea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă. În plus, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabileşte prin hotărâre de guvern”, au mai adăugat semnatarii scrisorii.
Discussion about this post