Muncitorii români din Germania trebuie să primească de la angajatori contracte în ambele limbi

S-a instituit și obligația marcării digitale a orelor de lucru, pentru evitarea oricăror neînțelegeri

Vă invităm să dați share la această știre

Muncitorii români care lucrează în Germania trebuie să primească de la angajatori contracte în ambele limbi, română şi germană, a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru, după deplasările pe care le-a făcut în această săptămână la Berlin şi Bonn.

Violeta Alexandru a mai spus că Ministrul muncii a propus și în guvernul german s-a luat deja decizia ca de la 1 ianuarie 2020, în industria cărnii, la nivelul angajatorilor din acest domeniu nu se va mai lucra prin subcontractori.

Practic, regimul de protecție socială pe care îl ofereau subcontractorii, prin comparație cu contractorul principal, era diferit. Ministrul muncii și-a asumat o asemenea schimbare, iar de la începutul anului viitor se vor vedea schimbări importante pentru condițiile de muncă din abatoare. Este vorba despre obligația contractorilor de a notifica autoritățile cu privire la condițiile de cazare și de transport pentru muncitorii din străinătate.

S-a instituit obligația marcării digitale a orelor de lucru, pentru evitarea oricăror neînțelegeri cu privire la acest aspect. Există o realitate certă pe care am văzut-o și anume, condiții decente de muncă în multe dintre fermele, respectiv dintre abatoarele din Germania.

Alexandru a mai adăugat că imediat ce se vor ridica restricţiile va vizita şi ferme din Italia şi Spania, pentru a afla dacă există probleme şi în ce condiţii muncesc lucrătorii români de acolo.