Moştenirea lui Iosip Broz: Sângele nu se face apă în Balcanii de Vest

Sârbii din Bosnia denunţă formal legile anti-Ortodoxie din dominionul euro-atlantic Muntenegru

Vă invităm să dați share la această știre

Parlamentarii sârbi bosniaci sunt hotărâţi ca joi să adopte o declarație care să condamne o lege a libertății religioase din Muntenegru, de fapt, o lege a secularizării cu dedicaţie, îndreptată împotriva  Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, instituţie care a şi declarat, prin fruntaşii săi, că legea progresiştilor de la Podgoriţa este discriminatorie și are drept scop secularizarea proprietăţilor sale din fosta republică iugoslavă.

Declarația, depusă de majoritatea de guvernământ condusă de Alianța Social Democraților Independenți, SNSD, este aproape identică cu o moțiune depusă de opoziție în februarie, dar respinsă la vremea respectivă de către SNSD, cel mai mare partid din entitatea politică din Republika Srpska din uniunea artificială bosniacă.

Textul la care facem referire susţine că legea controversată, adoptată în parlamentul muntenegrean la sfârșitul anului trecut, „a pus Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru într-o poziție inegală față de alte comunități religioase.  Această declarație este răspunsul politic, uman și emoțional al Adunării Naționale la persecuția brutală a clerului și la încălcarea drepturilor Bisericii noastre Ortodoxe Sârbe”, a declarat în faţa legislativului liderul grupului parlamentar SNSD, Igor Zunici. „Această declarație este o apărare a sfinților noștri și a drepturilor sârbilor.”

Opoziția susține declarația

Adoptată la 27 decembrie 2019, legea a generat proteste masive ale clerului pravoslavnic din Muntenegru, cu o largă susţinere a credincioşilor ortodocşi sârbi din stătuleţul dedat degrabă la matrapazlâcuri marca UE, și a încordat și mai mult relațiile cu Serbia vecină, la 14 ani după ce Muntenegrul a pus capăt unei uniuni statale de aproape un secol cu ​​Serbia printr-un referendum fraudulos.

Legea solicită crearea unui registru al tuturor clădirilor și siturilor religioase despre care autoritățile spun că erau deținute de Regatul independent al Muntenegrului înainte de a deveni în 1918 Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, dominat de sârbi la acea vreme, mai apoi redenumit Iugoslavia. Bisericile, sau alte grupuri confesionale care nu pot dovedi proprietatea asupra aşezămintelor, riscă să şi le vadă trecute în proprietatea statului. Biserica Ortodoxă Sârbă, de departe cea mai mare biserică din țară, pretinde, be bună dreptatre, că suspectează că legea va fi folosită pentru a o spolia de bunurile sale, afirmație pe care guvernul a respins-o.

De remarcat că, în luna februarie, parlamentul din Republika Srpska a respins o declarație similară propusă de parlamentarii de opoziție, SNSD temându-se, la acea vreme, că o asemenea poziţionare oficială ar putea fi exploatată de guvernul din Muntenegru pentru a escalada conflictul cu Biserica Ortodoxă Sârbă.

Deși a acuzat SNSD că a furat textul inițial, opoziția spune că va susține totuși declarația. În Balcanii de Vest, sângele apă nu se face.