Acum aproape patru ani, Colin Kaepernick, fost jucător profesionist de fotbal american, alegea să îngenuncheze pentru prima dată, în timpul intonării imnului naţional, la un meci al echipei sale.
Gestul sportivului venea în semn de protest împotriva inechităţilor rasiale din SUA şi brutalităţilor poliţiştilor faţă de oamenii de culoare.
Ulterior, lui Kaepernick i s-au alăturat alţi numeroşi sportivi de culoare, aceştia aducând în prim-plan problema violenţei poliţieneşti şi a nedreptăţii rasiale.
Gestul sportivilor a fost inspirat de o poză din 1965 în care Martin Luther King Jr şi alţi americani de culoare protestau pentru apărarea drepturilor civile.
În ultimele zile, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani. Numeroşi manifestanţi şi, în unele cazuri, chiar poliţişti şi militari, s-au oprit să îngenuncheze, făcând astfel o legătură între gestul lui Colin Kaepernick şi moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani ce a murit asfixiat după ce poliţistul alb Derek Chauvin a ţinut genunchiul pe gâtul victimei, timp de mai multe minute, fără să-i pese de rugăminţile bărbatului de culoare.
Și lideri politici mondiali au luat această formă de protest
Primul-ministru al Canadei, Justin Trudeau, a îngenucheat alături de protestatari în timpul demostraţiei „Viaţa persoanelor de culoare contează!”.
Evenimentul a avut loc în Ottawa, vineri, relatează CNN.
Trudeau nu a făcut declaraţii la demostraţie, dar a aplaudat şi a discutat cu manifestanţii.
Mai multe personalităţi din toată lumea şi-au arătat public susţinerea pentru protestele din SUA.
La nivel politic, liderii lumii au fost în mare parte tăcuţi, în ciuda presiunii comunităţilor de culoare.
În timpul manifestaţiei la care a participat liderul canadian s-a ţinut un moment de reculegere pentru aproape 9 minute, cât ofiţerul Derek Chauvin a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd.
În acest timp Trudeau a stat în genunchi alături de prostestatari.
Discussion about this post