Lavrov îi acuză pe opozanţii de mucava din Belarus că vor vărsare de sânge

Svetlana Tihanovskaia incită la revolte populare din străinătate, acuză fraudarea alegerilor, dar nu vrea repetarea acestora

Vă invităm să dați share la această știre

 

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a acuzat duminică pe membrii opoziţiei din Belarus care au părăsit ţara în timpul recentelor proteste că vor „vărsare de sânge”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA, preluată de Reuters.

El a adăugat că lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care plecat în Lituania în contextelor protestelor de după alegerile controversate din urmă cu două săptămâni, a fost supusă unor „presiuni”, în contextul în care a început să dea tot mai multe declaraţii în engleză recent. Lavrov a spus de asemenea că, în absenţa unor observatori internaţionali, va fi imposibil de dovedit că preşedintele belarus Aleksandr Lukanşenko nu a câştigat alegerile de la 9 august, a relatat agenţia de presă Interfax. El a mai declarat că Moscova face apel la iniţierea unui autentic dialog naţional în Belarus.

Şeful diplomaţiei ruse a atras avertizat de asemenea din nou împotriva „instigării la turbulenţe din exterior” şi a unui nou „scenariu ucrainean”, în condiţiile în care zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Minsk împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, menţinând presiunea după două săptămâni de la declanşarea unei mişcări de protest istorice pentru a denunţa scrutinul despre care opoziţia spune că a fost fraudat.

În vârstă de 65 de ani şi la putere de 26 de ani, Lukanşenko s-a angajat în această săptămână că „va rezolva problema” contestării, despre care spune că este un complot occidental, şi chiar a plasat armata în stare de alertă, acuzând NATO de manevre la frontierele Belarusului.

Cu toate acestea, o mulţime imensă de protestatari, care au fluturat drapele alb şi roşu, stindardul mişcării de contestare, a sfidat ameninţările autorităţilor şi s-a adunat în Piaţa Independenţei şi pe Bulevardul Independenţei, precum şi pe străzile adiacente, strigând în cor sloganuri precum ‘Libertate!’ sau ‘Lukanşenko, pleacă!’. Media şi conturi de pe serviciul de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie au vorbit despre peste 100.000 de protestatari în capitala Belarusului pentru a doua duminică la rând. La 16 august a avut loc o primă manifestaţie uriaşă, în faţa unei mobilizări mult mai reduse a susţinătorilor puterii. Manifestaţii au avut loc duminică şi în alte oraşe, în special la Mogilev şi Grodno. Opoziţia consideră că scrutinul de la 9 august prin care Lukaşenko a fost reales a fost fraudat şi denunţă brutala represiune care a urmat, dar nu este de acord cu repetarea alegerilor. Forţele speciale au fost desfăşurate în număr mare, potrivit unor jurnalişti ai AFP, dar nu au intervenit împotriva acestei manifestaţii neautorizate.