Consiliul Concurenţei analizează companiile din piaţa privată de sănătate care fac teste pentru depistarea Covid-19 la cerere pentru pacienţi, după ce în piaţă au apărut informaţii legate de preţurile acestor analize care diferă de la un operator la altul.
Zilnic, grupul de panicare strategică anunţă mii de teste făcute de români la cerere. De exemplu, ieri, din totalul de 22.600 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore, 8.500 au fost la cerere, adică 37% din total. Dincolo de preţul pe care pacienţii îl plătesc pentru testare, aceştia sunt nevoiţi şi să aştepte chiar şi două săptămâni pentru recoltare.
Testele PCR, unicele şi cele mai controversate analize medicale pentru a depista infecţia cu noul virus corona, sunt printre cele mai căutate investigaţii medicale la marile clinici private, întrucât numeroase state cer acest test românilor care călătoresc în străinătate, „graţie” idioţilor care ne conduc şi care anunţă mii de infectări din pix.
Astfel, pentru un test COVID, un pacient plăteşte între 250 şi 350 de lei dacă solicită un test şi nu se încadrează în criteriile Institutului de Sănătate Publică pentru testare gratuită. La stat, preţul este uşor mai mic decât la privat, în funcţie de regiune. La Tulcea, în spitalul judeţean, testul PCR la cerere costă 250 de lei. La Spitalul Universitar din Bucureşti, preţul este de 300 de lei.
Consiliul Concurenţei se află momentan în etapa de analiză preliminară, iar conform procedurilor, dacă vor exista indicii care să arate o posibilă încălcare a legii concurenţei, va urma o investigaţie din partea autorităţii competente. Vizaţi de analiza Consiliului Concurenţei sunt jucătorii privaţi care fac astfel de teste la cerere, cea mai importantă piaţă fiind cea din Bucureşti, unde sunt de altfel şi cele mai multe clinici şi laboratoare medicale acreditate. Nu a existat o plângere punctuală, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în acest caz.
Discussion about this post