În atenția investitorilor: De la 1 iulie, acțiunile românești vor putea fi decontate și depozitate prin Clearstream

Se așteaptă o cerere ridicată datorită statutului de piață emergentă care va fi acordat României de FTSE Russell în septembrie 2020

VP-news – Image by Lorenzo Cafaro from Pixabay

Vă invităm să dați share la această știre

 

 

Pe 1 iulie 2020, Clearstream, depozitarul central internațional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Börse, va conecta acțiunile românești la rețeaua sa internațională. BRD Groupe Société Générale va acționa în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).
Această evoluție va permite decontarea și depozitarea tuturor acțiunilor denominate în Lei prin infrastructura internațională a Clearstream, îmbunătățind eficiența la standarde internaționale și reducând, totodată, costurile pentru investitori.
Clearstream este prezent pe piața românească, oferind obligațiuni guvernamentale și municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligațiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD (depozitar central internațional de valori mobiliare) și își completează acum portofoliul cu acțiunile locale. Clearstream este singurul ICSD care oferă întreaga gamă de instrumente românești și care furnizează infrastructura post-tranzacțională pentru piața eurobondurilor și servicii pentru titluri pe 58 de piețe din întreaga lume. Cu active de aproximativ 14 mii de miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare și custodie din lume pentru titluri interne și internaționale.
„Posibilitatea de a accesa piețele emergente printr-un sistem post-tranzacționare consacrat la nivel internațional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din rețeaua noastră globală. Punând acum la dispoziția investitorilor internaționali acțiunile românești, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieței, o creștere a cererii și, astfel, o lichiditate sporită pentru acțiunile românești. Piața locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanțare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară”, a declarat Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream.