Haideți să nu oferim ”pe tavă” turismul românesc altor ţări

Sectorul turistic din România are nevoie în această perioadă de un sprijin financiar consistent

Vă invităm să dați share la această știre

Sectorul turistic din România are nevoie în această perioadă de un sprijin financiar consistent, aşa cum s-a procedat în ţările vest europene, precum Spania, Germania, Franţa, dacă nu dorim să oferim în totalitate, „pe tavă”, turismul românesc altor ţări, susţine Traian Bădulescu, consultant în turism.

El afirmă că la ora actuală nu există un dialog între sectoarele public şi privat din turism, deşi Guvernul ar trebui să adopte cât mai rapid norme şi proceduri pentru industria turistică.

Bădulescu este de părere că în acest an se va călători, oricum, mai puţin şi altfel, dar cea mai căutată destinaţie pentru turiştii romani va fi România, urmată probabil de ţările apropiate, Bulgaria, Grecia şi poate Turcia.

„În primul şi în primul rând, cred că este nevoie de formarea unei celule permanente de criză, care să reunească reprezentanţii Guvernului, ai ministerelor abilitate, precum şi ai Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai organizaţiilor profesionale de profil. O asemenea celulă de criză ar fi trebuit formată ieri, aşa cum se spune. La ora actuală nu văd unde este dialogul dintre sectoarele public şi privat din turism.

Am observat, în ultimele două luni, poziţii divergenţe în mass-media, însă nu se aşează nimeni la masă pentru a identifica soluţii clare, concrete. Cred că mai ales acum ar trebui aplicată Regulă de aur, care ar trebui să fie oricând un reper al relaţiilor interumane, sociale. Etica reciprocităţii. Comportă-te cu ceilalţi aşa cum ai vrea să se comporte ei cu tine. Statul trebuie să înţeleagă sectorul privat şi invers. Ar trebui să se ajungă la un numitor comun, ţinându-se cont, fireşte, de restricţiile impuse de pandemia COVID-19”, a declarat consultantul în turism.

De asemenea, Bădulescu susţine că este nevoie de norme şi de proceduri care să fie implementate şi respectate, în special pentru structurile de cazare şi pentru transportatorii de pe teritoriul României.

„Aceste norme trebuie adoptate de către Guvern, dar în dialog cu reprezentanţii organizaţiilor de profil care reunesc proprietarii de structuri de cazare, transportatorii, agenţiile de turism. Este posibil să mai apară şi după 1 iunie cazuri izolate de infectare cu COVID-19, inclusiv în structurile de cazare, care trebui raportate la un birou de comandă, ce va decide aplicarea măsurilor care se impun.

Aşa cum majoritatea romanilor au respectat, responsabil, Ordonanţele Militare, aşa vor trebui elaborate norme şi pentru turism, chiar o ‘foaie de parcurs’, de către autorităţi, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor de turism. Un ghid elaborat ar fi util şi acum, şi pentru alte viitoare situaţii imprevizibile”, explica Traian Bădulescu.

În opinia sa, hotelierii trebuie să ştie cât mai repede ce măsuri de siguranţă trebuie să adopte. Una este să fie impuse măsuri de igienă suplimentare, precum achiziţionarea anumitor dezinfectanţi, anumite acţiuni întreprinse de personal – care nu implica neapărat costuri mari – şi alta să fie obligaţi să pună, de exemplu, geamuri despărţitoare de protecţie între mese, dacă se va permite deschiderea restaurantelor sau la recepţie ori pe plajă.

„În funcţie de aceste norme, hotelierii vor şti exact cât au de învestit, iar aceste investiţii vor fi reflectate în tarife. Cred că se impune organizarea unui summit online cu toate asociaţiile din turism, DSP, reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sănătăţii etc. pentru a li se explică regulile de avut în vedere. Astfel, asociaţiile vor disemina informaţiile către membri”, a menţionat acesta.

Pe de altă parte, consultantul considera că este nevoie de un sprijin financiar consistent, aşa cum au procedat tari vest europene, precum Spania, Germania, Franţa, „dacă nu dorim să oferim în totalitate, pe tavă, turismul românesc altor ţări”.

„Avem la dispoziţie fonduri europene pentru sprijinul financiar. Trebuie clar departajate sectoarele HoReCa, al agenţiilor de turism şi al transportatorilor. Fiecare se confruntă cu problemele sale specifice, deşi este clar, industria turistică şi a transporturilor se număra printre cele mai afectate industrii din lume.

Multe dintre agenţiile de turism sunt nevoite să funcţioneze în continuare, în pierdere, pentru că agenţii se confruntă cu nenumărate anulari pentru rezervări efectuate în perioada noiembrie – martie, pentru sezonul de vară, cu redirecţionări, trebuie să ţină permanent legătura cu turiştii îngrijoraţi. Hotelurile şi-au închis sau redus considerabil activitatea dar vor să ştie când vor putea primi turişti şi ce norme de siguranţă trebuie să respecte”, spune el.

O soluţie este platforma ÎMM Înveşt, spune Bădulescu, prin care se vor putea pune fonduri la dispoziţia agenţiilor de turism şi a hotelurilor pentru reluarea activităţii, sugerând chiar să fie stabilit un barem minim pentru orice agenţie de turism.

Consultantul susţine că la un hotel este acum exact ca înaintea unei deschideri oficiale. Este nevoie de bani de salarii, de aprovizionare cu materii prime şi de implementarea unor măsuri de dezinfecţie şi de siguranţă. Mai mult, înaintea unei deschideri oficiale în vremuri normale, un hotel are previziuni, ştie la ce să se aştepte. În prezent, situaţia este încă incertă.

„Şi vorbim de sume mari. Pentru un hotel de 150 de camere suma poate depăşi bine 100.000 de euro”, adăugă acesta.

La fel, transportatorii, precum companiile aeriene şi firmele de autocare, aşteaptă reguli, pentru a vedea dacă şi când este eficient să opereze.

 

În privinţa unui orizont de timp în care vor putea călători turiştii romani, Bădulescu a spus că deocamdată este greu de spus, dar a adăugat că în acest an se va călători, oricum, „mai puţin şi altfel”.

Potrivit sursei citate, fără doar şi poate, cea mai căutată destinaţie în acest an va fi România, pentru că turiştii, oricum, nu vor avea încotro. Pentru sezonul de vară turiştii îşi doresc, că de obicei, mare şi plaja, dar o parte dintre turişti vor căuta să se refugieze în natură, astfel că vor opta pentru turismul rural, turismul montan ori Delta Dunării.

El a mai spus că turiştii ar trebui să înţeleagă că agenţiile de turism nu le pot returna banii acum pentru vacanţele cumpărate sau rezervate, pentru că vor intra în faliment, dar îi pot credita cu o vacanţă atunci când situaţia îşi va reveni la normal.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în turism în perioada următoare, consultantul considera că pe plan intern, preţurile vor stagna, dar ofertele vor fi mai flexibile.

„Alegerea îţi aparţine: ori te declari victima, ori te antrenezi pentru a răspunde cu înţelepciune. Aceasta este istoria omenirii şi a fiecăruia dintre noi: ‘depasirea continuă a propriilor limite’, spunea un învăţat indian”, a concluzionat consultantul în turism, Traian Bădulescu.