Dificultatea de a purta încontinuu mască i-a determinat pe angajaţii unei fabrici de electrocasnice din nordul Italiei să intre vineri în grevă, au informat mai multe publicaţii italiene.
Fabrica Electrolux din Susegana, în apropiere de Treviso, în Veneto, şi-a reluat luni activitatea, în conformitate cu decizia guvernului de a autoriza reluarea activităţilor de fabricaţie după două luni de paralizie aproape totală din cauza măsurilor de izolare impuse pentru a se limita răspândirea coronavirusului.
Compania le-a oferit salariaţilor săi măşti de protecţie de tip Ffp2/3, care oferă o protecţie superioară faţă de aşa numitele modele „chirurgicale”. Problema este că aceste modele care oferă o protecţie ridicată îngreunează respiraţia: aderă mai mult la faţă şi dacă temperatura creşte pe linia de asamblare provoacă transpiraţii mai abundente.
În faţa acestei situaţii, unele sindicate au cerut ca angajaţii să poate măşti mai puţin protectoare, similare cu cele utilizate în alte fabrici sau să facă mai multe pauze pentru „a-şi trage răsuflarea”, a relatat cotidianul Il Corriere della Sera. Răspunsul a fost negativ, determinând muncitorii să lanseze „o grevă pentru a respira”, care a constat în suspendarea activităţii timp de o oră prin rotaţie.
Într-un comunicat trimis AFP, secretarul general al sindicatului FIOM CGIL din Treviso, Enrico Botter, a solicitat „o organizare a muncii care să poată ameliora atât dificultăţile ridicate de dispozitivele de securitate individuale, cât şi evitarea adunării muncitorilor”.
„Concret, vorbim despre creşterea numărului de pauze şi a locurilor mai spaţioase (…) Toate acestea pentru a găsi un echilibru între protecţia sănătăţii, calitatea vieţii profesionale şi dreptul la muncă”, a mai spus el
Discussion about this post