Aceasta este prognoza lui Christine Lagarde. Pentru președintele Băncii Centrale Europene, contracția economică promite să fie severă: între 8 și 12% în acest an în cele 19 țări care alcătuiesc zona euro. În cel mai bun dintre scenarii, recesiunea ar fi de 5%. O altă cifră a zilei: scăderea PIB-ului în Franța. Ar trebui să fie în jur de 20% în al doilea trimestru.
„Acest lucru (nivelul recesiunii) va depinde, evident, de viteza cu care se ridică măsurile restrictive, a explicat Christine Lagarde, de recuperare imediată sau treptată a economiei și a sectoarelor de activitate care vor fi în special afectate. Unele țări vor fi mai afectate decât altele și acest lucru va determina modul în care vom ieși din situația actuală. ”
Organizația Internațională a Muncii a publicat cel mai recent studiu al său asupra impactului pandemiei și dezvăluie modul în care sunt afectați tinerii. Unul din șase tineri dintre cei cu vârsta sub 29 de ani a încetat să mai lucreze de la apariția Covid-19, iar cei care și-au păstrat locul de muncă și-au văzut programul de lucru scăzut cu o medie de 23%. Această creștere a șomajului în rândul tinerilor afectează mai mult femeile decât bărbații.
Criza Covid-19 lasă zona euro fără suflare, potrivit BCE
Șocul pieței, combinat cu deteriorarea situației companiilor și o posibilă corecție a prețurilor proprietăților, riscă să slăbească instituțiile financiare, estimează BCE. Ceea ce le împiedică grav capacitatea de a susține recuperarea.
Șocul pieței, combinat cu deteriorarea situației companiilor și o posibilă corecție a prețurilor proprietăților, riscă să slăbească unitățile financiare. Ceea ce le împiedică grav capacitatea de a sprijini recuperarea, îngrijorează instituția. La începutul acestei săptămâni, Autoritatea bancară europeană estimase deja impactul crizei (active riscante și pierderi de împrumut) asupra capitalului bancar la 315 miliarde de euro.
Discussion about this post