Andrade Bichescu, rectorul Universităţii Eftimie Murgu a declarat că discuțiile dintre cele două instituţii sunt avansate și a explicat motivele pentru care Clujul a fost ales în detrimentul Timișoarei, cunoscut fiind atât interesul Politehnicii de pe Bega, cât și cel al Universității de Vest, pentru o fuziune cu universitatea reșițeană.
„Suntem într-un proces de negociere cu Universitatea «Babeș-Bolyai», un proces început în toamna anului trecut și de la care avem mari speranțe, mari speranțe pentru continuarea învățământului superior la Reșița, pentru dezvoltarea lui, pentru creșterea continuă a calității actului didactic. Se discută pentru o fuziune prin absorbție. De ce Clujul? Pentru că în momentul de față reprezintă unul dintre cele mai valoroase centre universitare din România. Pentru că au fost niște parteneri de dialog cu care noi am reușit să ne punem la masa discuțiilor”, a explicat rectorul Bichescu.
Pentru Timișoara, care se află la doar 100 km de Reșița și care are două universități mari, care și-au arătat la rândul lor interesul pentru o fuziune, în special Politehnica, distanța mai mică de Reșița n-a reprezentat un argument suficient de puternic, rectorul Andrade Bichescu considerând că „Distanța a început să nu mai conteze, iar experiența ultimelor luni ne-a și demonstrat acest lucru. Online-ul ne apropie mai mult decât puteam crede vreodată și s-ar părea că acesta este viitorul”.
Universitatea „Eftimie Murgu” a insistat mult să-și păstreze identitatea și a refuzat propunerile de fuziune primite în anii precedenți. Acum însă i-ar fi fost greu să supraviețuiască, numărul de studenți fiind tot mai mic. Potrivit profesorului Andrade Bichescu „În primul și primul rând, pasul acesta pe care noi l-am făcut a fost pentru că acesta este viitorul în învățământul superior european, universitățile europene formate din mari centre universitare existente pe teritoriul Uniunii Europene. Universitățile regionale mai greu ar putea să se încadreze în astfel de consorții. Pentru a putea dăinui învățământul superior la Reșița este nevoie să fii parte dintr-un centru universitar puternic pentru a putea să te integrezi într-o astfel de universitate europeană. Ne dorim să dezvoltăm învățământul superior la Reșița și cred că orice universitate care ar fi fost într-o negociere, într-o discuție cu Universitatea «Eftimie Murgu», ar avea aceleași interese, să dezvolte ceea ce este în momentul de față la Reșița”.
Fuziunea cu „Babeș-Bolyai” nu va duce la închiderea actualelor programe de studii de la UEM. Vor fi introduse însă și altele, mult mai atractive pentru elevii de liceu, programe cu mare căutare pe piața muncii. La începutul acestui an, spune Bichescu, a fost delegația Universități „Babeș-Bolyai” la Reșița, „delegație care a avut o întâlnire cu conducerea UEM, a vizitat baza materială a universității, a avut o întâlnire cu autoritățile locale, județene, cu angajatori. Au fost peste 30 de angajatori prezenți la acea întâlnire. Toată lumea și-a manifestat intenția de a colabora, de a fi alături de universitate”.Când negocierilor vor ajunge într-un punct final, va fi elaborat un protocol de fuziune care trebuie aprobat la nivelul senatelor celor două universități. Cel mai probabil, chiar înainte de începerea noului an universitar.
Discussion about this post