Riscăm să pierdem o întreagă generație dacă nu redeschidem în totalitate școlile și grădinițele, instituții esențiale în dezvoltarea personalității copiilor și tinerilor, afirmă tot mai mulți analiști și experți din Germania.
Copiii sunt lipsiți de mediul în care învață și acest lucru are un impact grav asupra vieții sociale. Închiderea școlilor și a grădinițelor reprezintă o intruziune serioasă în mediul de viață și în drepturile fundamentale ale copiilor, cărora le este perturbată dezvoltarea psihosocială, afirmă Thomas Krüger, directorul Centralei Federale pentru Cultură Politică şi președinte al Kinderhilfswerk, o asociație de apărare a drepturilor copiilor.
Într-un interviu pentru Die Welt, politicianul social-democrat solicită revenirea cât mai rapidă la normalitate în școlile germane, evitându-se astfel pagube colaterale semnificative, spune el. Actualul orar, foarte redus, se concentrează numai asupra materiilor de bază. Atunci când orele de sport, de muzică sau de artă sunt omise, dezvoltarea personalității unui copil nu mai este posibilă, afirmă Krüger.
Acesta consideră că orele școlare pierdute ar putea fi recuperate în vacanța de vară, însă acest lucru trebuie să fie benevol. De asemenea, este nevoie de concepte de interesante și antrenante pentru copii, care să conțină mișcare fizică și muncă în cadrul unui proiect, accentul trebuie să fie pus pe elevii cu nevoi speciale, ei riscând să rămână în urmă și să fie stigmatizați, avertizează Krüger, în ziarul Die Welt.
Economiştii, subliniază fostul parlamentar german, prognozează că această generație se va confrunta cu dezavantaje majore pe piața muncii, chiar și după ce intervine o calmare a situației actuale. Pașii pe care îi vor face în carieră vor dura mai mult, iar nivelurile salariale înalte nu vor mai fi atinse nici măcar de aceia dintre ei care au succes, o generație ce riscă să fie nevoită să achite costurile crizei coronavirus, având în fața ochilor perspectiva unui sistem de pensii ce stă să se prăbușească. Tnerii se confruntă cu provocări enorme, dacă nu găsim rapid calea către deschiderea completă a școlilor, dar și a grădinițelor, s-ar putea să avem de-a face cu o generație pierdută, avertizează Thomas Krüger. Sindicatul „Educație și Ştiinț” nu susţine propunerea de redeschidere completă a școlilor și grădinițelor, pe care o consideră prematură și riscantă pentru sănătatea cadrelor didactice.
Heinz-Peter Meidinger, președintele Asociației Profesorilor din Germania, respinge şi el revenirea la normalitate a școlilor. Acest lucru presupune un concept complet nou de igienă și de protejare a sănătății ce nu poate fi scos din pălărie, a decla Meidinger pentru Passauer Neue Presse. Însă tot mai multe landuri federale planifică revenirea treptată la normalitate în școli și grădinițe. Landul Schleswig-Holstein, de pildă, a hotărât ieri că toți elevii din școlile elementare vor reveni la școală începând din 8 iunie, neavându-se în vedere menținerea distanței de siguranță.
De asemenea, săptămâna trecută, premierul Saxoniei, Michael Kretschmer, a cerut ca după vacanța de vară să se revină la orarul normal de predare. Să mai amintim că studiul potrivit căruia copiii ar fi la fel de contagioși ca adulții și în baza căruia s-a recomandat închiderea școlilor și grădinițelor este contestat puternic de unii oameni știință din Germania și din străinătate, care îl acuză pe coordonatorul lucrării, Christian Drosten, virusolog celebru în Republica Federală, că ar fi lucrat nepermis de superficial, concluziile sale fiind eronate.
Discussion about this post