Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației Gabriel Ispas și membru al Partidului Pro România, a acordat un interviu site-ului Edupedu.ro în care avertizează că echivalarea examenului de bacalaureat ar genera o situați discriminatorie între generațiile de elevi.
„Dacă Bacalaureatul, prin absurd, s-ar echivala, am ajunge la o multiplă discriminare. Discriminarea primă este între generația de anul acesta și generațiile trecute care au susținut și luat Bacalaureatul. A doua discriminare este între generația de anul acesta care nu ar fi lăsată să-și probeze știința și absolvenții generațiilor anterioare care nu au diplomă de BAC luată. Și a treia discriminare este între colegii din generațiile trecute. Unii au muncit să învețe, alții ar primi un cadou administrativ”, a declarat fostul secretar de stat.
„Eu cred că dincolo de dezbaterile de natură politică, de dezbaterile doctrinare, trebuie să avem un moment T0 în educație și cred că putem folosi acest moment pentru a ne asuma ca politică de stat nu un procent din PIB pentru educație, ci un principiu: educației i se vor aloca toți banii de care are nevoie pentru a se organiza un proces educațional onest, competitiv și eficient. În același timp, poate a venit momentul ca în mod real să depolitizăm funcția de conducere din învățământul preuniversitar și să recredibilizăm funcția didactică. În învățământ, trebuie să predea cei care au vocație, iar salariul să fie corespunzător muncii depuse, nu oameni care nu-și găsesc un alt serviciu pe piață. Mai mult, cred că ar trebui să terminăm pentru 2 ani cu festivismele locale și zilele comunelor și orașelor și banii să-i dăm pentru echipamente informatice în școli“, a subliniat Ispas, carre a mai precizat că: „toată dezbaterea despre organizarea examenelor naționale, respectiv despre echivalarea Bacalaureatului reprezintă o discuție a formelor fără fond. În primul rând, România nu este extrem de expusă la pandemie.(…) În al doilea rând, măsurile pot fi luate în așa fel încât să ne asigurăm că sunt în siguranță copiii în săli. În al treilea rând, aceștia au învățat timp de 3 ani și 7 luni în mod normal, în sălile de clasă, beneficiind de toate facilitățile pe care sistemul românesc le pune astăzi la dispoziție. Și în al patrulea rând, o generație care vrea să-și arate performanța nu poate fi împiedicată prin mecanisme birocratice, populiste să ajungă la visul său”, a declarat Ispas
Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Discussion about this post