Tabloul „Ţipătul”, de Edvard Munch, are nevoie de distanţare socială, deoarece culorile lucrării se deteriorează din cauza respiraţiei vizitatorilor.
Tabloul „Ţipătul”, de Edvard Munch, are nevoie de distanţare socială, deoarece pigmentul galben folosit de pictorul norvegian în 1910 s-a albit în timp.
Cercetătorii spun că Muzeul Munch din Oslo, unde este expusă lucrarea, va fi nevoit să ia măsuri pentru reducerea umidităţii.
Cea mai importantă măsură ar fi izolarea tabloului de public, culorile fiind afectate de umezeala din respiraţia vizitatorilor.
O primă variantă a lucrării a fost vândută de casa Sotherby´s în 2012 pentru 120 de milioane de dolari.
În prezent acesta este al şaptelea cel mai mare preţ plătit vreodată pentru un tablou.
Patru versiuni diferite pentru celebrul ”Țipăt”
„Într-o seară, mă plimbam pe un drum, orașul era pe o parte și fiordul sub. M-am simțit obosit și bolnav. M-am oprit și m-am uitat peste fiord-soarele apunea și norii deveneau roșii ca sângele. Am simțit un țipăt trecând prin natură; mi se părea că am auzit țipătul. Am pictat acest tablou, am pictat norii ca și cum ar fi fost sânge. Culoarea țipa. Asta a devenit Țipătul.”
Trei dintre cele patru versiuni ale picturii lui Munch se află în muzee, iar cel de-al patrulea a fost vândut la o licitație la Sotheby, în 2012, pentru suma de 119.922.600 de dolari, intrând astfel în topul celor mai scumpe picturi din lume.
Din cauza popularității de care s-a bucurat, a fost țintă pentru numeroase încercări de a fi furate. Pe 22 august 2004, câțiva mascați înarmați au intrat în muzeul Munch din Oslo, în miezul zilei, și au furat două capodopere semnate de Edvard Munch: „Ţipătul” și „Madonna”. Recuperate de poliție doi ani mai târziu, operele au fost ușor deteriorate și au trebuit restaurate înainte de a fi din nou expuse.
Discussion about this post