Lipsa de somn afectează fiecare parte a vieții noastre. Dacă nu dormim 7-8 ore pe noapte, devenim irascibili, munca noastră are de suferit și la fel și relațiile. Înainte de a încerca fel de fel de somnifere, suplimente sau ceaiuri, vă invităm să luați în considerare următorii factori care pot afecta calitatea somnului.
1. Încearcă să nu mai petreci timp în fața televizorului/telefonului înainte de culcare.
Ecranele (laptop, TV sau telefon) emit o așa-zisă lumină albastră care păcălește creierul și îl face să creadă că e încă zi. Creierul, ca răspuns, oprește producția de melatonină (hormonul care ne face să adormim) deoarece crede că trebuie să rămână treaz.
De aceea, experții recomandă să lași orice fel de ecran deoparte cu măcar 30 de minute înainte de culcare.
2. Citește înainte de culcare.
Dacă tot ai lăsat telefonul jos, ce-ar fi să petreci următoarele 30 de minute citind? Studiile arată că 39% din oamenii care citesc înainte de culcare dorm mai bine noaptea. Cititul de asemenea ne permite să ne relaxăm, atât fizic cât și psihic, și eliberează stresul.
3. Închide geamul.
Mai alesa acum că a venit vremea bună, suntem tentați să dormim cu geamul deschis. Însă asta poate afecta calitatea somnului și poate duce chiar și la insomnie. Zgomotele de afară, cum ar fi traficul sau un trecător vorbăreț, te afectează și pătrund în creierul tău, chiar dacă tu dormi. Ele deranjează calitatea somnului și nu îți permit să te odihnești așa cum ar trebui.
4. Stinge luminile.
La fel cum lumina puternică a telefonului te face să crezi că e mai devreme decât este, lumina artificială acționează în mod similar. Lampa din tavan s-ar putea să fie prea puternică și creează impresia că nu trebuie să dormi. De aceea este recomandat să ai o lampă lângă pat, destul de luminoasă cât să poți să citești la ea, dar nu intr-atat încât să aprindă întreaga încăpere.
5. Reglează temperatura.
Știai că organismul tău se odihnește cel mai bine la 20 de grade Celsius? De multe ori, avem grijă să cumpărăm o pătură cât mai groasă, însă studiile arată că prea multă căldură ne poate distruge odihna. La fel și prea puțină. De aceea, e bine ca organismul tău să aibă parte de o temperatură medie, nici prea cald nici prea rece.
6. Poate e timpul să schimbi salteaua.
Sau măcar asternuturile sau perna. Dacă suferi de insomnie sau ai probleme cu somnul, poate că a venit momentul să investești într-o saltea de calitate. Poate asta e prea moale sau prea tare. Poate perna s-a lăsat sau poate pur și simplu te vei simți mai bine în niște așternuturi noi. Toate aceste lucruri au un impact uriaș asupra calității somnului.
Discussion about this post