Conform Renatei Weber, cei care încă pot să conteste amenzile absurde date de Poliția Română ar trebui să o facă pentru a scăpa de taxa uriașă. Decizia CCR nu înseamnă că amenzile au fost automat anulate, și deși încă rămâne de văzut ce se va întâmpla pentru cei care au plătit amenzi (cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei), fostul președinte CCR, Augustin Zegrean e de părere că aceștia nu-și vor mai putea recupera banii dacă nu au făcut contestație în cele 15 zile prevăzute de lege.
Decizia Curții în sine cred că surprinde pe foarte puțini. Se vedea cu ochiul liber că Poliția Română făcea (și încă face, stați liniștit) abuz de puterea pe care i-a oferit-o starea de urgență. Întrebarea mea, însă, e următoarea: domnilor polițiști care au „ars” amenzile respective cine le dă amendă?
Abuzul de putere trebuie pedepsit, nu lăsat să treacă cu o pălmuță peste obraz și un „să nu mai faceți, băieți”. Cu bieții oameni care au plătit deja mii de lei pentru prostia și cruzimea polițistului român, ce se întâmplă? Nu vorbim de miliardari. Nu vorbim de persoane cu autoritate care s-au obișnuit cu tradiționalul „cadou” sau care fac mâna căuș oricând se poate. Cu alte cuvinte, vorbim despre oameni pentru care suma de 5.000 de lei este una considerabilă.
Am înțeles, s-ar putea să nu dăm banii înapoi (da ce domne, polițiștii e proști?*) acestor oameni, dar pe polițiștii care au dat amenzile cine îi identifică?
Într-o Românie normală, acești indivizi și individe ahtiați de putere ar fi identificați și trași la răspundere. Într-o Românie normală, ei nu ar mai purta uniforma Poliției și ar trebui puși să plătească aceleași sume pe care le-au amendat.
E un lucru minunat ca în sfârșit cineva i-a pus cu botul pe labe (deși târziu, distinșilor de la CCR, tare târziu) pe acești mici tirani în albastru, dar cineva ar trebui somat să plătească pentru abuzurile care s-au petrecut în ultimele 2 luni. Dacă nu polițiștii care au dat amenzile, poate chiar Guvernul care le-a dat puterea de a amenda?
* întrebare retorică
Discussion about this post