Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a vorbit astăzi despre relaxarea iminentă a măsurilor de siguranță. Aceasta a declarat pentru Digi24 că va propune redeschiderea parcurilor și a cimitirelor după expirarea stării de urgență la 15 mai.
„„Voi propune Comitetului Municipal pentru Situaţii Speciale de Urgenţă atât redeschiderea parcurilor din Capitală, cât şi deschiderea cimitirelor, pentru că aşa cum ştiţi, şi acestea sunt închise şi cetăţenii sunt foarte supăraţi pentru că nu au reuşit să ajungă nici în timpul zilelor de Paşte” a spus Primarul Capitalei.
„Pentru Capitală eu aş pleda să redeschidem parcurile, pentru că eu cred că oamenii au înţeles că nu e bine şi nu este în avantajul lor să se apropie de mai multe persoane sau şi să se reunească în grupuri, aşa cum făceau înainte de pandemie, sau să meargă în zona locurilor de joacă, unde inevitabil se crează o anumită aglomeraţie.”
Însă nu toate sectoarele care așteaptă nerăbdător redeschiderea au primit vești bune. Firea s-a declarat împotriva redeschiderii teatrelor sau începerea altor manifestări socio-culturale pentru următoarea perioadă.
Desigur, pe de o parte ne vom bucura cu toții să putem ieși la aer și să stăm în iarbă, însă realitatea devine din ce în ce mai sumbră pentru artiștii români. Pentru mulți, redeschiderea teatrelor sau a spațiilor culturale este o distracție. Iar din mesajul Primarului, se înțelege că primim înapoi unele privilegii, însă nu pe toate.
Dar aici nu este vorba de noi, ci de oamenii care trăiesc din ce câștigă în acele săli de teatru. Actorii, muzicienii, cât și echipa de producție a unul spectacol continuă să se chinuie să supraviețuiască. Pentru mulți dintre noi, mersul la teatru e un amuzament, o plăcere de care ne mai putem lipsi câteva săptămâni. Însă ce se întâmplă cu oamenii care și așa au ajuns la capătul economiilor? Ce se întâmplă cu actorul care oricum nu atrăgea mai mult de 20-30 de spectatori? Majoritatea companiilor care se vor redeschide după 15 mai au mai mulți angajați. Și în metrou ești în contact cu mai mulți oameni.
Cum se face că unii dintre noi vor avea dreptul să muncească, iar alții nu?
Discussion about this post