E adesea greu să recunoști că relația care te făcea cândva atât de fericită a devenit amară și poate chiar toxică. Nimeni nu vrea să audă cuvântul ăsta, însă mulți oameni sunt prizonieri în astfel de relații.
Partea cea mai grea e că majoritatea relațiilor nu sunt toxice de la început, ci devin așa după un timp, atunci când tu deja te-ai atașat de persoana respectivă și e mult mai dificil să tai legătura.
1. Vorbește cu cineva.
Când ești într-o relație toxică, ai tendința să te închizi în tine, dar așa îți faci și mai mult rău, de fapt. Trebuie să vorbești cu un prieten sau un membru de familie, deoarece vorbitul e o formă de terapie. Te poate ajuta enorm să expui cuiva problema și îți poate permite să înțelegi unele lucruri pe care înainte poate că nu le puteai vedea.
Un ascultător obiectiv îți poate spune și când ceva e în neregulă. De multe ori, într-o relație toxică, te obișnuiești atât de mult cu abuzul (fie fizic, fie emoțional) încât ți se pare ceva normal.
2. Ascultă-ți intuiția.
Subconștientul tău știe când ceva e în neregulă, chiar dacă tu nu conștientizezi încă. Încearcă să fii atent la ce simți când petreci timp cu partenerul. Adesea, mintea noastră încearcă să raționalizeze și să dezmintă ce îi spune intuiția, așa că încearcă să-ți ignori gândurile și să te concentrezi pe ce simți.
O altă parte foarte importantă este emoția pe care o asociezi cu relația ta. Ce simți înainte de a îți vedea partenerul? Fericire sau anxietate? Când sunteți împreună, te simți mic și pus la colț sau mare și în stare să zbori? În general, dacă simți un nod neplăcut în stomac când te gândești la partener, a venit momentul să închei relația.
Exercițiu: Tocmai ai avut o idee bună (despre carieră, despre viața ta personală, etc.) care pe tine te entuziasmează enorm. Instinctul e… să i-o împărtășești partenerului? Sau să ții pentru tine?
Într-o relație sănătoasă, nu ar trebui să-ți fie frică să vorbești liber.
3. Înțelege că meriți mai mult.
Sună cliche, dar e cât se poate de adevărat. Dacă ar veni la tine sora sau prietena ta cea mai bună și ți-ar povești că e într-o relație ca a ta, în care partenerul vorbește și se poartă ca al tău, ce i-ai spune? Te-ai bucura pentru ea sau i-ai spune că merită mai mult?
Atunci de ce nu îți asculți propriul sfat?
4. Înțelege ce te ține în relație.
Psihologic vorbind, relațiile noastre sunt strâns legate de perioada copilăriei. De multe ori, dacă am avut un părinte absent, căutăm un partener absent. Un tată autoritar adesea duce la un partener autoritar. Deși poate fi și invers, o mamă distrată și neglijentă ne poate face să căutăm o parteneră insistentă și mămoasă.
Înțelegând această nevoie infantilă, putem apoi începe să o vindecăm, și astfel, ne eliberăm de relația toxică.
5. Rupe legătura.
Unele relații toxice pot fi salvate, însă majoritatea nu. Din nou, ascultă-ți intuiția. Dacă simți că ai ajuns la un sfârșit, nu te teme să rupi legătura cu partenerul/partenera. Amintește-ți că nimeni altcineva nu poate face asta pentru tine. Nu mama, nu prietenii, nimeni.
Sperăm că aceste sfaturi te-au ajutat. Ai experiență cu relațiile toxice? Dacă da, ce ai făcut pentru a te elibera? Scrie-ne mai jos!
Discussion about this post