Ziua Universală a Iei este sărbătorită şi la Istanbul de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir”

Ii și podoabe din Tezaurul Etnografic al Muzeului Naţional al Țăranului Român, prezentate publicului turc

Vă invităm să dați share la această știre

Primim de la Institutul Cultural Român din Istanbul, prin amabilitatea domnului Virgil Ştefan Niţulescu, manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român,  partener al evenimentului:

Ziua Universală a Iei va fi celebrată de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul miercuri, 24 iunie, prin distribuirea pe pagina Facebook a unui material video de prezentare a iei românești ca simbol național, realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român din București.

Publicul turc și diaspora română din Turcia vor avea ocazia de a vedea obiecte de patrimoniu cultural: cămăși cu altiță, maramă și podoabe, paftale etc. În mod firesc, aceste obiecte tradiționale evidențiază varietatea de valori spirituale, pasiunea și talentul meșterilor populari în conceperea și realizarea lor.

Începând cu anul 2013, ia este sărbătorită în noaptea „cerurilor deschise”, la 24 iunie, de sărbătoarea populară a Sânzienelor. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Renumiți pictori, precum Henri Matisse de exemplu, au reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, dar și Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.

Obiectivul major al proiectului îl reprezintă familiarizarea publicului turc cu ia tradițională și cu costumul popular românesc ca simboluri identitare naționale