Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat descoperirea unor mari rezerve de gaze naturale în largul coastei Mării Negre, la câteva zile după ce a promis „vești bune” care vor crea o „nouă eră” pentru țara dependentă de energie. Erdogan a declarat vineri că pungile de gaz descoperite ar avea o capacitate de 320 de miliarde de metri cubi, adăugând că speră să înceapă extragerea și utilizarea gazului până în 2023.
Dacă sunt confirmate drept resurse recuperabile, rezervele ar putea ușura dependența țării de importurile costisitoare de energie și ar putea relaxa tendinţele de pe piața financiară, unde lira a întregistrat valori negative în această vară.
Nava de foraj turcească, Fatih, a efectuat operațiuni de explorare în sectorul Tuna-1 din vestul Mării Negre. Sectorul este aproape de locul în care şi România a găsit rezerve de gaz.
„Am efectuat până acum nouă foraje la mare adâncime în Marea Mediterană și în Marea Neagră prin navele noastre Fatih și Yavuz. Am avut onoarea de a oferi națiunii noastre veștile bune pe care le-a așteptat. Nu ne vom opri până nu devenim exportator de energie”, a precizat preşedintele turc.
Descoperirea vine în condițiile în care tensiunile dintre aliații NATO Turcia și Grecia se ocupă de explorarea petrolului și a gazelor în apele disputate din estul Mediteranei. Navele de război grecești și turceşti s-au urmărit reciproc după ce Turcia și-a trimis o navă de cercetare să caute potențiale depozite de petrol și gaze submarine. Nava turcă este programată să caute acolo rezervele de energie până pe 23 august.
Separat, Turcia este, de asemenea, ciudată cu Cipru în ceea ce privește explorarea de energie din întreaga insulă. A trimis nave de război în apele cipriote ca escortă pentru echipamentele de foraj, insistând că acționează pentru a proteja interesele sale și cele ale turco-ciprioților faţă de resursele naturale ale zonei.
Descoperirea rezervei de gaze naturale ar veni ca un respiro binevenit pentru Turcia, țară care este dependentă de Iran, Irak și Rusia pentru necesarul energetic. Anul trecut, importurile de energie au costat țara 41 de miliarde de dolari.
Lira turcească a înregistrat valori minime în aceste luni, din pricina unei creşterii inflaţiei şi deficitului de cont curent ridicat, în pofida efortului guvernului turc de a obţine creditare ieftină pentru consolidarea economiei naţionale, care era deja fragilă înainte de lovitura pandemică COVID-19. Moneda a recuperat unele pierderi în urma rapoartelor privind descoperirea depozitelor de gaz.
„Scopul nostru este de a face gazul din Marea Neagră disponibil națiunii noastre în 2023”, a spus Erdogan vineri. 2023 este centenarul fondării Republicii Turce.
Discussion about this post