Reprezentanții UNESCO, agenţia specializată pe domeniul cultural a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), atrag atenția că restricțiile impuse pentru combaterea transmiterii coronavirusului au afectat semnificativ muzeele lumii, iar mai mult de 10% dintre acestea este posibil să nu se mai redeschidă niciodată, în timp ce altele vor fi nevoie să-şi amâne proiectele.
Astfel, rezulatele sondajului realizat de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) de la Paris, organism afiliat UNESCO, care a inclus aproape 1.600 de muzee din 107 ţări, arată că aproape toate muzeele din diferite locuri ale lumii şi-au închis porţile din cauza pandemiei de COVID-19. Sondajul mai indică faptul că sectorul muzeelor private se teme de numeroase falimente în lunile care vor urma. În ţările din Africa, Asia şi cele arabe, peste un sfert dintre muzee se tem că şi-ar putea închide definitiv porţile. În Filipine, Indonezia, Muntenegru şi Irak, printre alte state, numeroase proiecte au fost sistate.
„Pierderea unui singur muzeu, a unui centru cultural sau a unui singur teatru va afecta diversitatea.Multe instituţii importante precum Prado din Madrid obţin peste 70% din venituri în urma biletelor vândute turiştilor, iar închiderea acestora timp de mai multe luni din cauza pandemiei le va afecta bugetele pe mai mulţi ani”, a declarat Ernesto Ottone Ramirez, asistent al directorului general UNESCO. Progresele realizate în multe dintre ţările în dezvoltare şi cele care au ieşit dintr-o perioadă de conflict vor fi date cu mai mulţi ani înapoi. Ottone Ramirez a dat ca exemplu Somalia şi alte ţări africane, unde UNESCO a sprijinit autorităţile locale să înfiinţeze muzee.
Discussion about this post