Rasismul contra negrilor nu aparține exclusiv Statelor Unite; în Petah Tikva [oraș important din Zona Metropolitană Tel Aviv ușile școlilor le sunt trântite în nas copiilor de solicitanți de azil africani, scrie publicația israeliană Haaretz.
Orașul continuă să sfideze legea, să ignore ministerul educației, instanțele, dreptul copiilor la educație și obligația întregii țări de a respecta drepturile copiilor cetățenilor străini, în virtutea Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, printre ai cărei semnatari se numără și Israelul.
Primăria din Petah Tikva împiedică din nou copii solicitanților de azil africani să se înscrie la cursurile preșcolare și în școlile primare din oraș. În consecință, 130 de părinți din comunitatea solicitanților de azil din Petah Tikva au apelat la Departamentul pentru Politici Legislative și Educaționale a Universității din Haifa.
Ei afirmă că primăria nu-i repartizează pe copiii lor în școli, deși procedura de înscriere a început în ianuarie. Copiii israelieni au fost deja repartizați în școli pentru anul școlar următor, dar cei eritreeni nu.
Ca de obicei, pretextele oferite sunt de natură birocratică: e doar o chestiune de timp, lipsește un formular, o evaluare indispensabilă. Numai că solicitanții de azil și-au depus la timp la primărie documentele care le atestă adresa de reședință și, oricum, mulți dintre copii se aflau deja în evidența municipalității.
Nu este prima dată când municipalitatea din Petah Tikva comite abuzuri contra unor copii nevinovați ai unor solicitanți de azil. Și anul trecut primăria a încercat să împiedice înscrierea în școli a 135 dintre ei. Și cu siguranță ar fi și reușit, dacă n-ar fi existat o decizie a judecătoriei din Lod.
Instanța i-a dispus municipalității să-i înscrie pe copii și ulterior a acuzat-o și de sfidare a instanței, stabilind că nu a respectat termenul-limită pentru implementarea ordinului. „Conduita municipalității este insensibilă. Aceasta este o populație dezavantajată”, a afirmat judecătoarea Varda Meroz. „Orașul nu a deschis ușa, așa cum ar fi trebuit. [Acești copii] nu au optat să fie imigranți ori refugiați.”
Legislația israeliană în domeniu nu lasă loc de interpretări. O circulară a ministerului educației din 2000 afirmă că legea educației obligatorii i se aplică oricărui copil mai mare de trei ani care a locuit în Israel minim trei luni, indiferent de statutul lui în Israel sau de cum e înregistrat în registrul populației.
Directiva li se aplică deopotrivă copiilor cetățenilor străini aflați la vârsta educației obligatorii care locuiesc în Israel, indiferent de statutul formal al părinților lor.
Ministrul educației Yoav Galant ar trebui să intervină imediat și să ceară municipalității din Petah Tikva să se conformeze legii, înscriindu-i și repartizându-i la cursuri preșcolare și în școlile primare pe copiii cetățenilor străini.
Rasismul e rasism, indiferent că este în America ori Israel, indiferent dacă se manifestă sub forma brutalității polițienești împotriva cetățenilor sau a refuzului de a acorda copiilor o educație.
Discussion about this post