Ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, Lascăr Duiliu Zamfirescu, a murit la 98 de ani. Lascăr Duiliu Zamfirescu a fost nepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu și fratele disidentei exilate Sanda Stolojan.
Conform unui mesaj publicat pe Facebook de Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922.
A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.
Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936 el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939).
În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii. În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.
După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii.
În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti.
Este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate.
După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale.
Putem spune că, de acum, Dumnezeu a reunit în Ceruri întreaga clasă palatină a Regelui Mihai, constituită la inițiativa Regelui Carol al II-lea, pentru a-l familiariza pe fiul său, Marele Voievod de Alba Iulia și moștenitor al tronului României, cu toate categoriile sociale, din aproape toate regiunile țării, din care veneau elevii acestei
clase.
Clasa Palatină, ideea Regelui Carol al II-lea, pentru pregătirea și formarea fiului său Mihai ca un veritabil moștenitor al tronului
Inaugurată în anul 1933, la inițiativa Regelui Carol al II-lea, sprijinită de profesorul Nicolae Iorga și de ministrul Învățământului, Dimitrie Gusti, Clasa Palatină a reunit colectivul de băieți alături de care Principele Moștenitor Mihai, Marele Voievod de Alba Iulia, a urmat ciclul liceal. Au avut cei mai buni profesori ai vremii: au studiat limba română cu Perpessicius, geografia cu Ion Conea, religia cu Pr. Acad. Nicolae Popescu, muzica cu Florica Musicescu etc., au avut lecții speciale de istorie cu Nicolae Iorga, de geografie cu Simion Mehedinți și de artă cu Alexandru Tzigara-Samurcaș etc., și au bătut țara în lung și lat în cadrul lecțiilor de sinteză din timpul verii, cunoscând locurile istorice și ocupațiile actuale ale românilor. Totodată, elevii palatini au fost pasionați cercetași.
Dintre cei 15 elevi palatini, trei au murit încă pe băncile școlii: Dan Mavrus – fiu de avocat; Gheorghe Grămadă – fiul de țăran din Bucovina; și Ștefan Popescu – fiu de avocat. Primul mort la maturitate a fost Gheorghe Dușa – fiul de țăran din Transilvania. În octombrie 1990 mai trăiau 11 elevi. Pe rând s-au stins: juristul Mircea Ionnițiu – fiul de librar din București; istoricul Dan Cernovodeanu – fiul de ofițer; Constantin Malaxa – fiul de industriaș; Ion Dinulescu – fiul de mecanic de locomotivă; Ioan Kovacs – secui, fiu de preot reformat; Tănase Mărgelatu, fiu de factor poștal. În 2007, când a apărut primul reportaj despre Clasa Palatină, mai trăiau 5 elevi. În 2008, la Timișoara a murit juristul Ioan Jurchescu – fiu de învățător bănățean; în 2012, în Germania a murit Walter Helmann – sas, fiu de profesor; în 2014, la București a murit juristul Radion Chiaburu – fiul unui țăran din Basarabia. În 5 decembrie 2017, în Elveția, a trecut în eternitate Majestatea Sa Regele Mihai I, având parte de funeralii naționale. În 27 mai 2020, la București, ultimul plecat în veșnicie a fost inginerul Lascăr Duiliu Zamfirescu – fiu de diplomat.
Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa și să-l odihnească!
Discussion about this post