Comisia Europeană a anunţat că pune la dispoziţie o sumă suplimentară de 150 de milioane de euro, prin intermediul instrumentului „Accelerator Pilot” al Consiliului European pentru Inovare (CEI), pentru a sprijini companiile nou-înfiinţate şi întreprinderile mici şi mijlocii în ceea ce priveşte dezvoltarea şi punerea în aplicare a unor soluţii inovatoare la criza coronavirusului.
Bugetul suplimentar, stabilit în programul de lucru pilot revizuit al CEI, este dedicat întreprinderilor care prezintă inovaţii relevante în contextul coronavirusului şi se adaugă celor 164 de milioane de euro deja oferite în cadrul celei mai recente cereri de propuneri din cadrul instrumentului Accelerator al CEI. Prin urmare, bugetul total corespunzător acestei cereri de propuneri aproape că s-a dublat, pentru a permite o finanţare semnificativă în lupta împotriva epidemiei de coronavirus, sprijinind în acelaşi timp o gamă largă de alte inovaţii revoluţionare.
„Prin intermediul CEI, urmărim să fim flexibili, adaptabili şi rapizi, aşa cum sunt antreprenorii în serviciul cărora lucrăm şi pe care îi sprijinim. Acest răspuns care constă în creşterea finanţării, prin instrumentul Accelerator al CEI, pentru inovaţii relevante în contextul coronavirusului arată, în doar câteva săptămâni, cât de rapid putem acţiona în perioadele de urgenţă. Este dovada că acordăm sprijin ferm celor mai buni antreprenori şi celor mai performante companii în activitatea lor indispensabilă de găsire a unor soluţii împotriva coronavirusului”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.
Companiile selectate pentru a primi sprijin din partea CEI vor fi anunţate la sfârşitul lunii mai. Comisia va acorda şi mărci de excelenţă speciale pentru aplicaţii relevante în contextul coronavirusului care nu pot fi finanţate din suma suplimentară de 150 de milioane de euro, ca sprijin în vederea găsirii altor surse de finanţare.
Acest sprijin pentru companiile nou-înfiinţate şi IMM-uri face parte din răspunsul coordonat la coronavirus al Comisiei. Comisia angajează sute de milioane de euro în acţiuni de cercetare şi inovare pentru dezvoltarea de vaccinuri, de noi tratamente, teste de diagnostic şi sisteme medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului.