Actorul și muzicianul Tudor Chirilă, inițiatorul petiției „Uniți pentru educație” prin care propune un acord la care să adere toți factorii politici pentru adoptarea unei viziuni comune si inițierea unui moment zero in acest domeniu, a publicat pe contul de social media o analiză critică a situației în care se află sistemul educațional la momentul începerii anului școlar 2020-2021. Chirilă susține că practicile și atmosfera din școli nu sunt propice actului de învățare, că învățarea este privită ca o corvoadă, că între elevi și profesori există o relație de autoritate și că „ că niciun politician din România nu-și dorește să schimbe acest sistem pentru că beneficiază toată lumea de pe urma lui, mai puțin copiii.”
„Acum, peste dezastrul deja știut din educație a venit și Pandemia care a expus, în toată splendoarea ei, incompetența unui minister al educației condus de “specialiști” care nu au fost în stare în trei luni de vacanță să conceapă niște scenarii coerente de revenire la școală în siguranță.
Mai mult, sub pretextul autonomiei pe care nu au invocat-o, implementat-o, încurajat-o niciodată până acum, au pasat responsabilitatea deschiderii anului școlar în curtea școlilor.
Dar pentru că ani de zile directorii de școli și inspectoratele au fost într-o relație de subordonare asemănătoare cu cea păguboasă dintre elev și profesor, iată că responabilizarea școlilor în problema reluării cursurilor nu a dat vreun rezultat.
Nu știu unde se mai poate coborî din situația în care s-a ajuns. O batjocură generală la adresa copiiilor care în sistemul public ar trebui să fie unicii beneficiari ai actului educațional. Nu trebuie să ne facem iluzii, Monica Cristina Anisie nu-și va da demisia. Nici n-ar folosi la nimic pentru că nu ar avea pe cine să numească în loc, competența nu e unul din criterii. În schimb, destul de probabil, o vom vedea pe Anisie în parlament sau în alt loc călduț recompensată pentru performanța de a nu fi schimbat nimic la minister. Da, să nu schimbi nimic, este cel mai important criteriu după care pare că sunt aleși miniștrii educației”, a scris Chirilă.