Trump pune la zid din nou OMS

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este o „marionetă a Chinei”, în contextul întâlnirii virtuale de două zile a OMS care se axează pe efectele pandemiei de coronavirus, potrivit BBC.

President Donald Trump takes questions from reporters as he speaks about the coronavirus in the James Brady Press Briefing Room of the White House, Tuesday, April 7, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Vă invităm să dați share la această știre
FacebookWhatsappTelegramTwitterVkontakteLinkedinPinterest

El a spus că OMS „ne-a dat foarte multe sfaturi foarte proaste, sfaturi teribile” şi că „au greşit atât de mult şi întotdeauna de partea Chinei”.

Trump nu a participat personal la reuniune, locul său fiind luat de secretarul pe probleme de Sănătate, spunând că OMS a gestionat greşit criza, cu peţul „multor vieţi”.

Trump, care a fost criticat pentru propriul său mod de gestionare a pandemiei, a acuzat în repetate ori OMS că nu a alertat lumea suficient de devreme şi că a acordat prea multă încredere Chinei.

De asemenea, Trump a acuzat China că a ascuns începutul izbucnirii epidemiei.

SUA au suspendat deja finanţarea pentru OMS, în aşteptarea unei anchete a felului în care a organismul internaţional a gestionat pandemia de coronavirus.

La începutul reuniunii OMS de luni, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa este „deschisă şi transparentă” şi a insistat că orice anchetă ar trebui să se întâmple după ce pandemia va fi ţinută sub control.

Președintele american a anunțat în aprilie că va înceta să finanțeze Organizația Mondială a Sănătății pentru că „a eșuat în misiunea sa de bază”, ca răspuns la focarul de coronavirus.

Donald Trump a acuzat că organizația a promovat propaganda Chinei privind virusul ceea ce a condus ca pandemie să fie mai extinsă decât ar fi trebuit.

„Ordon administrației mele să oprească finanțarea, cât timp se face o evaluare a rolului Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea greșită și acoperirea răspândirii coronavirusului”, a declarat Trump la o conferință de presă susținută la Casa Albă.

Statele Unite este cel mai mare donator la bugetul OMS, cu o contribuție de de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul instituției.

Criticile la Trump la adresa OMS au pornit de la începutul lunii aprilie  când liderul american a declarat că SUA ar putea să oprească temporar finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din cauză că a fost părtinitoare de partea Chinei în timpul pandemiei de coronavirus.

Donald Trump a arătat că OMS s-a plasat de partea Chinei de la începutul pandemiei, alimentând o poziție a organizației mondiale care a pus China „în centru”.

OMS a sărit în apărarea Chinei încă din luna ianuarie, când a acceptat, în ciuda avertismentelor venite din Taiwan, că boala Covid nu ar fi contagioasă. A preferat să susțină, până la mijlocul lunii ianuarie, varianta statului comunist, care afirma că nu se transmite de la om la om.

A existat o intervenție explicită din partea OMS, prin directorul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a cerut ca noul coronavirus să nu fie numit virusul chinezesc sau virusul din Wuhan. Proaspăt întors din China, unde s-a întâlnit cu liderul țării și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, Ghebreyesus a spus că este dezamăgit de stigmatizarea pe care o observă. „Stigmatizarea, să fiu sincer, este mai periculoasă decât virusul. Este cel mai periculos dușman”, spunea șeful OMS în ianuarie.

Tot la întoarcerea din China, liderul organizației mondiale a uimit prin laudele pe care nu s-a limitat să le ridice la adresa autorităților comuniste chineze. El s-a arătat „impresionat, până dincolo de cuvinte”.