Printre cele 13 sectoare economice pentru care Coface publică evaluări sectoriale ale riscurilor, transportul aerian este cel mai afectat. Analiștii estimează că cifra de afaceri din acest sector va scădea cu 51% în scenariul de bază și cu 57% în cazul unui al doilea val de COVID-19 în Q3 din 2020.
Conform IATA (Asociația Internațională a Transportului Aerian), traficul aerian a scăzut cu 94% în aprilie 2020 față de anul trecut și nu va reveni la nivelul pre-COVID mai devreme de câțiva ani. Scăderea activității de pasageri aerieni a dus la o descreștere puternică a capacității de încărcătură aeriană, deoarece cea mai mare parte a acesteia este transportată de aeronavele de pasageri.
Și segmentele de transport maritim și feroviar se confruntă, de asemenea, cu o deteriorare puternică a activității lor la nivel global, chiar dacă unele piețe (cum ar fi transportul feroviar între China și Europa) se află într-o situație mai bună.
De altfel, Coface nu se așteaptă ca intregul sector al transportului global să revină la nivelul celui de-al patrulea trimestru al anului 2019 înainte de 2022. În scenariul de bază, cifra de afaceri a companiilor listate din sectorul transporturilor globale va fi cu 32% mai mică în trimestrul 4 din 2020 și cu 5% mai mică în trimestrul 4 din 2021 comparativ cu trimestrul 4 al anului 2019. În ipoteza unui al doilea val de pandemie în trimestrul 3 al anului curent, cifra de afaceri ar fi cu 57% mai mică în Q4 2020 și cu 27% mai mică în Q4 2021.
Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Discussion about this post