Trafic aglomerat la vămile din vestul României

Ridicarea restricțiilor a dus la ridicarea valorilor de trafic Nădlac I și II

Vă invităm să dați share la această știre

La numai câteva ore după ce izolarea sau carantina au fost ridicate pentru călătorii care vin din anumite țări europene, traficul vamal a cunoscut o creştere spectaculoasă. Măsurile de relaxare au intrat în vigoare luni, de la ora 00:00. Cei care se întorc în România din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria nu vor mai fi nevoiți să petreacă 14 zile în izolare sau carantină. Lista statelor a fost întocmită în baza unei analize a Institutului Național de Sănătate Publică și a fost aprobată printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„De exemplu, numai în primele 8 ore de la ridicarea restricţiilor, prin cele două puncte de frontieră au efectuat formalităţile de frontieră pentru a intra în ţară aproximativ 4.500 de persoane. În prezent, la Nădlac I sunt deschise la intrarea în ţară 7 artere de control, iar la Nădlac II – Autostradă 10 benzi (6 pentru turisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), fiind folosită la maxim capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere. În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc 20 de staţii mobile”, transmit reprezentanții Poliției de Frontieră Române.

Traficul la frontiera cu Ungaria este deschis în 11 puncte de trecere a frontierei, dartimpul de aşteptare este mare  din pricina procedurilor.

„Reamintim că la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei (8 în regim internaţional pentru persoane, turisme şi camioane şi 3 pentru lucrătorii transfrontalieri), sens în care recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea. Revenim cu precizarea că formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele completează o declaraţie pe proprie răspundere, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic”, transmite Poliţia de Frontieră.

Trebuie menționat faptul că persoanele care vin în România din țările incluse pe lista excepțiilor vor fi fi obligate să intre totuși în carantină sau izolare dacă nu au petrecut minim 14 zile pe teritoriul acelor țări.