Am văzut în ultimele două luni mai multe mesaje și postări pe rețelele de socializare cu „totul va fi bine” decât și-ar putea un om dori să vadă într-o viață. Am înțeles ideea, trecem printr-o perioadă dificilă pentru toată lumea și avem nevoie de orice susținere și optimism putem obține. Poate că nu ne ajută să ne gândim obsesiv la lucrurile rele care se întâmplă.
Dar după opt săptămâni de citit întruna mesajele astea, nu pot să fac altceva decât să le contrazic. Nu, oameni buni, totul nu va fi bine. Iar oricine vă spune altfel, oricât de binevoitor și de drag vouă ar fi vă minte cu nerușinare, chiar dacă probabil că nu asta e intenția sa.
Și vreți să știți de ce nu va fi totul bine?
Pentru că în lunile astea de incarcerare și încarantinare forțată a populației, am creat la nivel global un precedent pentru înrobirea populației și anularea drepturilor noastre. Am permis guvernanților din întreaga lume să implementeze măsuri neconstituționale și să calce în picioare drepturile de bază ale omului.
Chiar credeți că guvernele astea vor uita după încheierea stărilor de urgență câtă putere au avut în aceste două luni? Ăsta e doar începutul. Poate că nu în vremea guvernanților actuali, însă clasa politică globală nu va uita în veci cât de ușor am renunțat la drepturile noastre și cât de rapid am acceptat să ni se spună ce să facem, când și unde să ieșim din casă și cum să ne purtăm față de proprii noștri copii și părinți.
Alt lucru care nu va fi bine: buzunarul fiecăruia. Credeți că ultimele două luni au fost aspre din punct de vedere financiar? Ia să vedeți următorul an. Câte firme mari au fost afectate masiv de pierderile din ultimele două luni, așa că sunt obligate să taie salarii și să concedieze angajați în masă? Câte firme mai mici se vor închide de-a binelea din cauza carantinei?
Conform unui articol publicat în Adevărul luna trecută, 1 din 5 angajați are contractul suspendat sau încheiat. Pardon, avea. Asta era la începutul lui aprilie. După încă o lună jumătate de stat pe tușă, putem paria că situația e și mai neagră.
Să nu mai vorbim despre domeniile în care încă nu se anticipează reînceperea muncii, cum ar fi la noi domeniul hotelier sau cel al restaurantelor.
Dar de ce tot spune lumea chestia asta cu „totul va fi bine”? La ce se referă ea dacă nu la întoarcerea la normal? Întoarcere care, în cazul nostru, se va începe pe 15 mai. După 15, totul va fi bine? Cum? Virusul a dispărut? Nu mai suntem în pericol? Morții nu tot morți rămân? Ba da. Virusul tot acolo e, șansele de răspândire la fel de mari. Ok, păi și atunci ce va fi bine, mai exact?
Pericolul rămâne și în timpul ăsta ne-am distrus și economia și ne-am vândut și drepturile. Dacă ar fi s-o luăm așa, atunci mesajul pe care ar trebui să-l distribuim este „totul nu va fi bine”. Chiar deloc.
Articolul ăsta nu are ca scop alarmarea sau deprimarea cititorului. Dar nici încurajarea unui univers plastifiat în care totul e roz iar guvernul îți vrea binele. Pentru astfel de lectură, vă recomandăm surse de genul „Cei 3 purceluși” sau „Albă ca Zăpada”.