Germania va prelua la 1 iulie Preşedinţia Consiliului UE. Guvernul de la Berlin vrea să condiţioneze accesul ţărilor europene la fondurile oferite prin planul comunitar de redresare economică post-pandemie de respectarea valorilor comunitare, inclusiv a normelor statului de drept, un semnal adresat în primul rând Poloniei şi Ungariei.
„Planul de relansare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune şi convergenţă, prin respectarea totală a valorilor noastre, a drepturilor şi a normelor statului de drept”, relevă un proiect de document politic elaborat de Guvernul Angela Merkel în perspectiva mandatului german la conducerea Consiliului UE.
Documentul este semnat şi de Portugalia şi Slovenia, care vor deţine pe rând Preşedinţia semestrială a Consiliului UE în 2021.
Liderii celor 27 de state UE şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni pe 19 iunie pentru a analiza planul de relansare economică propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, şi proiectul de buget multianual de 1.100 de miliarde de euro.
Conform sistemului propus de Germania, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea accesului la fonduri UE sau retragerea fondurilor alocate dacă o ţară încalcă normele statului de drept, iar blocarea procedurii de sancţionare ar fi decisă prin majoritate simplă la nivelul Consiliului European.
Președinția germană a Consiliului UE va lua un curs diferit față de cel anunțat
Germania se va concentra în cele șase luni în care va deține președinția Consiliului European pe promovarea conceptului unui sistem de sănătate eficient la nivelul întregii Uniuni Europene, notează și National Post și Channel New Asia, care o citează pe Merkel. Potrivit cancelarului german, în cele șase luni de președinție la Consiliul UE, se va pune și problema înființării unor„ sisteme eficiente de sănătate în toate statele membre”, iar problemele legate de climă vor fi la fel de importante pe agendă ca problemele de sănătate. Cu un sistem medical foarte bine pus la punct, Germania are cele mai bune programe de cercetare din Europa în domeniul biotehnologiei și companii farmaceutice puternice. De altfel, Germania este un model pentru gestionarea crizei COVID-19, având un număr mare de persoane vindecate: aproape 110.000 de pacienți vindecați din peste 156.000 de cazuri, arată datele autorității sanitare germane citate de platforma worldometers.info. În afară de protecția mediului și salvarea economiilor afectate ale blocului european (cele 27), Berlinul va avea și un rol cheie în tratativele de Brexit cu Marea Britanie. Reamintim că Marea Britanie și Uniunea Europeană trebuie să ia până la sfarșitul acestui an o decizie privind viitoarea lor relație, inclusiv pe plan comercial. Totodată, Angela Merkel a precizat că obiectivul președintiei germane a Uniunii Europene este și acela de a crea o Europă mai unită și „mai bine echipată sa dea piept cu secolul XXI decât este astazi”.
Citeşte întreaga ştire: Merkel: Președinția germană a Consiliului UE va lua un curs diferit față de cel anunțat. Care este noua țintă
Discussion about this post