Taberele de la Balvanyos şi Gheorgheni s-au îmbolnăvit de Covid-19

În tabăra de la Balvanyos, Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud

Vă invităm să dați share la această știre

 

Universitatea de Vară se desfășoară începând cu anul 1990 la Balvanyos-Harghita și este organizată de Fundaţia Pro Minoritate (Kisebbsegekert – Pro Minoritate Alapitvany) din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România (Magyar Ifjusagi Tanacs, MIT/CTMR), partenerul prioritar fiind Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (Erdelyi Magyar Nemzeti), organizație controlată de Lazslo Tokes. De teama noului virus, liderii mişcării autonomiste a maghiarilor şi nostalgicii Ungariei Mari nu se vor mai reuni în acest an în cadrul taberelor de vară de la Balvanyos și Gheorgheni-Harghita  pentru a discuta despre unificarea națiunii maghiare și combaterea efectelor Trianonului. Presa de limba maghiară susţine că organizatorii au decis să reprogrameze cele două manifestări pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.

 

Evenimentul s-a dovedit a fi o tribună pentru promovarea unor proiecte revizioniste, care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului român. Nu de puține ori, afirmațiile provocatoare făcute de diverși lideri de la Budapesta și ai comunității maghiare din România au creat mari tensiuni la nivelul relației româno-maghiare,

În ultimii ani, tabăra s-a transformat într-un eveniment de campanie şi propagandă al partidului naţionalist din Ungaria-FIDESZ iar la fiecare ediție programul principal a fost discursul lui Viktor Orbán, care anunța direcția pentru următorul an. De exemplu, în 2014, Orban a lansat conceptul de democrație iliberală iar anul trecut a vorbit despre libertatea creștină iliberală.

Printre declaraţiile controversate ale lui Orban din tabăra de la Balvanyos s-a numărat cea privind „reconstruirea „Bazinului Carpatic” ,Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înțelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înțeleagă și ei că pentru noi nu e un moment festiv( Centenarul, n.r.). Avem resurse, avem curaj și am arătat vecinilor noștri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noștri, care se concentrează în ideea să legăm între noi țările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate și (…) rețele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre și să dezvoltăm împreună economia și investițiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”. Orban mai spunea aici că “de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.