SUA cheamă Rusia în coaliția împotriva Chinei

Moscova a reacționat la declarația lui Mike Pompeo, potrivit căreia Rusia s-ar putea pronunța împreună cu SUA împotriva politicii duse de China pe arena mondială

HONG KONG - 2020/06/30: Pro-China supporter waves Chinese and Hong Kong flags during a rally as China passes the national security law for the city. (Photo by Chan Long Hei/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Vă invităm să dați share la această știre

Mike Pompeo a rostit la Biblioteca Prezidențială „Richard Nixon” un discurs pe care mulți observatori l-au apreciat ca un fel de declarație de „război rece” dată Chinei. După cum a declarat secretarul de stat american, poporul chinez și „națiunile libere ale lumii” trebuie să se unească pentru a se opune politicii Partidului Comunist al Chinei care amenință libertățile lumii

„Lumea liberă trebuie să triumfe în fața acestei noi tiranii. Dacă lumea liberă nu va schimba China comunistă, fără îndoială China comunistă ne va schimba pe noi”, a afirmat Pompeo.

Despre Rusia, secretarul de stat american a vorbit deja după principalul discurs, răspunzând la întrebările auditoriului. Pompeo a afirmat că Rusia poate lua poziție împreună cu SUA împotriva politicii Chinei pe arena mondială. „Cred că există o asemenea posibilitate. Această posibilitate decurge din caracterul natural al relațiilor dintre Rusia și China”, a spus secretarul de stat. „Dacă vom colabora cu Rusia sunt convins că vom putea face lumea mai sigură. Cred că are sens să colaborăm cu rușii pentru a asigura pacea nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga planetă”, a declarat Pompeo.

Pompeo nu este primul

Adjunctul lui Mike Pompeo, Stephen Biegun, în cadrul audierilor în Comitetul pentru probleme străine al Senatului, afirmase anterior că „Rusia se confruntă cu o serioasă problemă legată de prezența Chinei la frontierele sale sudice”, explicând că „istoria legăturilor dintre Rusia și China se remarcă printr-o tensiune considerabilă”.

„Faptul că acest lucru este acum trecut sub tăcere din cauza rivalității ambelor țări cu Statele Unite nu constituie o bază solidă a relațiilor chino-ruse”, a subliniat Biegun. Totodată însă el a declarat că în prezent practic nu există posibilitatea stabilirii de legături între Rusia și SUA și a acuzat de acest lucru Moscova.

Reacția Moscoovei

Comentând afirmațiile făcute de Mike Pompeo, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că „Moscova nu face parte niciodată din alianțe îndreptate împotriva cuiva”. „Noi nu legăm prietenii împotriva cuiva, și, fie că este vorba de asociații de integrare sau de asociații politice, toate au ca scop dezvoltarea unor legături de bună vecinătate și reciproc avantajoase. Rusia nu participă la alianțe împotriva cuiva”, a subliniat Pompeo. S-a mers și mai departe în declarații. „Aceasta este acum nu pur și simplu o retorică agresivă, susținută de acțiuni nu mai puțin agresive, dar acum aceasta este o încercare de a provoca o anumită ciocnire între Rusia și China în sfera publică. Acest lucru, vă pot asigura, nu va reuși”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE al Federației Ruse, Maria Zaharova, deschizând, pe 24 iulie, consultările ruso-chineze privind problematica informațională la nivel de ministere de externe.

Este evident faptul că retorica antichineză are legătură, în mare măsură, cu campania electorală a lui Donald Trump, care se pronunțase în repetate rânduri foarte dur la adresa Chinei. La drept vorbind, ideea președintelui american de a-l invita pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la summitul G-7 are legătură, în mare măsură, cu aceeași idee a constituirii unei anumite „alianțe anti-chinezești”.

Bineînțeles, țara noastră nu are niciun motiv să ia parte la aceste inițiative ale actualei administrații americane. În ceea ce privește țara noastră, Washingtonul duce o politică fățiș neprietenoasă. Astăzi introducem sancțiuni, iar mâine o invităm să facă parte din alianță – și, de fapt, de ce ar discuta Moscova toate astea? Chiar și fără să ținem cont de ce relații au Rusia și China.