„Aducem în România pentru prima oară conceptul de home theatre-teatru la tine acasă”, au anunțat reprezentanții teatrului.
„Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra” va adapta stagiunea curentă la măsurile de prevenire şi control impuse pe durata stării de alertă şi va începe sa producă împreună cu Smart TV Management şi Docu Drama o serie de spectacole destinate exclusiv platformei online Smart TV.
„Pregătim un program alcătuit din mari capodopere ale dramaturgiei şi literaturii universale, la standardul cu care Teatrul Bulandra şi-a obişnuit publicul român de pretutindeni, şi împreună cu Smart TV Management aducem în România pentru prima oara conceptul de «home theatre» – teatru la tine acasă – realizat si adaptat nevoilor spectatorilor anului 2020. Spectacolul va fi spectacol adevărat, nu pe Zoom, filmat profesionist, pe scenă, respectând regulile de conduită impuse pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii cu virusul SARS COV-2, doar spectatorii nu vor fi in sală, ci fiecare la el acasă”, notează reprezentanţii instituţiei teatrale bucureştene.
„Filmările vor începe în luna iulie, iar producţiile vor putea fi vizionate online, cu posibilitatea achiziţionării unui bilet electronic. Primele titluri care vor intra în lucru urmează a fi comunicate în următoarea perioadă”, a declarat Catinca Maria Nistor, managerul interimar al instituţiei, pentru MEDIAFAX.
Istoric Teatrul Bulandra
Teatrul Bulandra, instituţie publică înfiinţată în anul 1947 cu numele de Teatrul Municipal şi-a început activitatea cu un grup de nouă actori, sub conducerea celebrei actriţe Lucia Sturdza Bulandra.
În 1963 compania a fost rebotezată Teatrul Bulandra, iar Liviu Ciulei devine directorul artistic al teatrului. Marea şi variata sa experienţă ca actor, regizor, scenarist şi arhitect a impus o viziune specială asupra instituţiei, perioada directoratului său fiind asociată cu o adevărată Epocă de Aur a istoriei teatrului românesc.
În 1991, Teatrul Bulandra devine membru al Uniunii Teatrelor din Europa, în anii 1995 şi 2008 organizând Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.
În luna august 2002, Alexandru Darie devine noul director al Teatrului Bulandra, imprimând companiei o nouă viziune cu un spectru mult mai larg de interes artistic. Urmează o altă epocă fastă în istoria Teatrului Bulandra, o perioadă marcată de mari spectacole şi succese, atât în dramaturgia clasică cât şi în cea modernă.
Între anii 2006-2011, Alexandru Darie a fost Preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
Acum se pun bazele unui nou program coerent şi de lungă durată pentru schimburi culturale, iar importanţa sa în evoluţia companiei îl fac să devină un punct de referinţă în istoria Teatrului Bulandra. Se lansează noi programe culturale din dorinţa de a accesa zone care până atunci nu fuseseră explorate ca musical-ul sau opera. Teatrul neconvenţional văzut ca o alternativă la repertoriul clasic este de asemenea o idee explorată prin diferite programe – Bulandra Underground şi Laboratorul de noapte – care îşi propun să facă publicul conştient de alte forme prin care se poate face şi înţelege teatrul.
În toată istoria sa de 70 de ani, un punct de referinţă consacrat a fost (şi este) participarea Teatrului Bulandra la festivaluri şi turnee atât în ţară cât şi în străinătate – o categorie al cărui număr este în continuă creştere, de-a lungul timpului Bulandra răspunzând invitaţiilor din ţări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franţa. Aceste participări au fost întotdeauna privite ca nişte oportunităţi: atât de a reprezenta România şi valorile teatrului românesc în medii culturale cât mai diverse, cât şi de a oferi publicului de altă naţionalitate o perspectivă teatrală cizelată în ani lungi de muncă şi creativitate la cel mai înalt nivel.
Afirmarea în plan internaţional a Teatrului Bulandra, precum şi prodigioasa sa activitate desfăşurată în ultimele două decade, i-au determinat pe consilierii generali ai Primăriei Bucureşti să voteze în unanimitate numirea teatrului BULANDRA-TEATRU AL EUROPEI.
Discussion about this post