„Guvernul a adoptat în această seară o OUG prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020. Pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație și de respectare a normelor de prevenire a infecțiilor cu COVID. De asemenea, am simplificat foarte mult procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se depun online, iar adeverințele de la primării se obțin direct de către centrele noastre APIA”, a spus Oros, în briefingul de presă, susținut la Palatul Victoria.
Ministrul Agriculturii a mai spus că o altă măsură este aceea ca, din 15 mai, prin APIA, să fie eliberate adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată, pentru acei fermieri care doresc să acceseze credite pentru activități curente.
„Fermierii pot să obțină o valoare a creditului de până la 85% din valoarea subvențiilor pe care noi le acordăm anul acesta, dobânda fiind ROBOR plus maximum 2%”, a explicat Oros.
Măsuri de sprijin și la nivel european pentri agricultură
Comisia Europeană a anunţat cel mai recent pachet de măsuri excepţionale pentru a oferi mai mult sprijin sectoarelor agricole şi alimentare, care sunt cele mai afectate de criza provocată de coronavirus, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Măsurile excepţionale (anunţate la 22 aprilie) includ ajutoare pentru depozitarea privată pentru sectorul produselor lactate şi cel al cărnii, autorizarea temporară ca operatorii din sectoarele grav afectate să-şi auto-organizeze măsurile de piaţă şi flexibilitate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieţei. În plus faţă de aceste măsuri de piaţă, Comisia a propus să se permită statelor membre să utilizeze fonduri destinate dezvoltării rurale pentru despăgubirea fermierilor şi a micilor întreprinderi din sectorul agroalimentar, cu cuantumuri de până la 5.000 de euro şi, respectiv, de până la 50.000 de euro.
Măsurile de piaţă excepţionale propuse la 22 aprilie sunt acum întru totul adoptate şi publicate şi includ: ajutoarele pentru depozitarea privată, flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieţei şi derogare temporară de la normele UE în materie de concurenţă.
Comisia va sprijini acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) şi a produselor din carne (carne de vită, de oaie şi de capră). Această măsură permite retragerea temporară a unor produse de pe piaţă, timp de minimum 2-3 luni şi de maximum 5-6 luni. Cererile de participare la schemă vor putea fi transmise începând cu data de 7 mai 2020. Această măsură vizează stabilizarea pieţei prin reducerea temporară a ofertei disponibile.
De asemenea, Executivul comunitar acordă flexibilitate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieţei în sectorul vitivinicol, în cel al fructelor şi legumelor, în cel al măslinelor de masă şi al uleiului de măsline şi în cel apicol, precum şi a programului UE pentru şcoli (care vizează laptele, fructele şi legumele). Această flexibilitate vizează limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea pieţelor. În plus, va permite reorientarea priorităţilor în materie de finanţare spre măsuri de gestionare a crizelor.
În privinţa derogării temporare de la normele Uniunii în materie de concurenţă, articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor (OCP) permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme ale UE în materie de concurenţă în situaţii de dezechilibre grave pe pieţe. Comisia a adoptat astfel de derogări pentru sectorul laptelui, pentru cel al florilor şi pentru cel al cartofilor. Aceste derogări le permit operatorilor să se auto-organizeze şi să pună în aplicare măsuri de piaţă fiecare la nivelul său pentru a-şi stabiliza sectoarele, cu respectarea funcţionării pieţei interne, pentru o perioadă maximă de 6 luni.
Discussion about this post