În cele ce urmează, preluăm articolul realizat de fosta mare handbalistă, Adina Ion (foto).
Pandemia COVID 19 a produs schimbări la nivel global în toate domeniile de activitate, dar, cel mai important, este că a afectat modul de viață al oamenilor. O bună parte din populație a rămas fără servicii, în timp ce alții au reușit să își adapteze condiția la noua situație pandemică. Voi face referire, însă la o latură extrem de importantă din viața noastră, din viața de zi cu zi, dar care nu este percepută de unii dintre noi la adevărata dimensiune. Este vorba de activitățile sportive: sportul în perioada pandemiei COVID 19.
A trecut un an de când populația planetei de confruntă cu acest virus, care a provocat spaime, depresii sau, uneori, adevărate tragedii. Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare. De la izbucnirea pandemiei, până la începutul lunii ianuarie 2021, la nivel global se înregistrau aproximativ 88 de milioane de cazuri confirmate de îmbolnăvire, din care peste 1,8 milioane de persoane decedate. De aceea, autoritățile din toată lumea au fost nevoite să ia măsuri drastice.
Ce s-a întâmplat cu viața noastră? Dar cu sportul?
Din cauza pandemiei, competițiile sportive, practicarea sportului în general și taberele sportive au fost anulate. Drept urmare, de la copii, la liceeni, studenți ori seniori practicanți ai diverselor sporturi au ajuns să se confrunte cu foarte multe resentimente ori chiar frustrări.
În primul rând, competițiile sportive internaționale au fost amânate din cauza pandemiei. Cea mai semnificativă competiție sportivă la nivel mondial ar fi trebuit să aibă loc în vara anului 2020, în Japonia. Mă refer la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în privința cărora Comitetul Olimpic Internațional și premierul japonez Shinzo Abe au decis amânarea evenimentului pentru perioada 23 iulie – 8 august 2021.
O situație similară este și cu sportul-rege, fotbalul. În primul rând, Turneul Euro 2020 a fost amânat până în 2021, în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021.
În Germania, Bundesliga a reluat sezonul pe 16 mai în spatele ușilor închise, după o pauză de două luni. În Coreea de Sud, sezonul ligii de fotbal s-a reluat pe 8 mai 2020, după câteva săptămâni de amânare.
Peste ocean, Major League Soccer (MLS), liga de fotbal de top din SUA, și-a prelungit amânarea meciurilor din țară tot din cauza pandemiei de coronavirus. În primăvara anului 2020 au fost suspendate și meciurile de fotbal din Rusia, Finala Cupei Belgiei a fost reprogramată pentru 1 august ș.a.m.d. Presa internațională a publicat în detaliu situația competițiilor sportive internaționale.
Un moment de cotitură
Din punctul meu de vedere, ca fost sportiv de performanță, dar și cu o vastă experiență în munca cu tinerii, atât ca profesor de sport, cât și ca antrenor, pot spune că această pandemie a afectat mult nu doar sportivii de performanță, ci și copiii de toate vârstele, din varii motive.
Gândiți-vă numai la elevii de liceu care suferă modificări hormonale, dar care folosesc sportul ca pe o modalitate de a reduce stresul și de a-și controla anxietatea ori depresia. Pe de altă parte, sportul a fost întotdeauna o modalitate de a câștiga burse de facultate, mai ales în țările occidentale, deci acesta poate fi un alt motiv de a crește presiunea.
La modul general, pentru copiii mai mici, sportul a reprezentat mereu un mod de a socializa și de a-și dezvolta personalitatea pe baza acestor abilități. Odată cu întreruperea școlii, a activităților din unitățile de învățământ, au fost eliminate și alte interacțiuni sociale și, cu atât mai mult, lipsa sportului probabil că i-a determinat pe unii copii să se simtă izolați.
Odată cu schimbarea școlii, în mod evident s-a schimbat și sportul pentru copii. Cum va evolua, este greu de prezis. Am remarcat cu toții că odată reluate marile competiții sportive, acestea s-au jucat fără prezeța fanilor, iar jucătorii de pe bancă acum toți păstrează o distanță fizică apreciabilă.
Ce se va întâmpla cu sportul în școală? Mi-ar plăcea să știu dinainte și să mă pot pregăti pentru elevii mei. Cert este că acum este un moment de cotitură pentru sportivii din toată lumea, dar și pentru iubitorii sportului în general. Deoarece viața și cariera fiecăruia dintre noi este afectată, acum este momentul pentru a schimba paradigma sportului – dacă pot spune așa – la nivel mondial.
(Articol realizat și redactat de Adina Ion – maestru emerit al sportului)
Discussion about this post