Situație dezastruoasă pentru sectorul turistic în preajma vacanței de 1 mai

Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60%, așa spun patronatele din turism, care au transmis o nouă solicitare către Ministerul Economiei.

Vă invităm să dați share la această știre

Proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării, unul dintre cele mai căutate locuri din România în ultimii ani, s-au trezit că trebuie să anuleze peste 60% din rezervări, pentru că turiştii se tem să mai ajungă anul acesta.

Petrecerile de 1 mai sunt o amintire, anul acesta.

Din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, hotelurile, pensiunile şi restaurantele rămân închise.În Clisura Dunării, unul dintre cele mai căutate locuri din România, în ultimii ani, turiştii se tem să mai ajungă anul acesta, spun proprietarii de pensiuni care s-au trezit că trebuie să anuleze peste 60% din rezervări.

Este şi cazul uni proprietar de pensiune din localitatea Eşelniţa. Numai din cazare, în minivacanţa de Paşte, a pierdut aproximativ 40 de mii de lei.

„În jur de 60%, până acum care îşi doresc banii înapoi. Şi nu ştim cum vom proceda cu cei care au tichete de vacanţă deoarece au trimis avansuri, iar noi le-am decontat şi banii nu-i mai avem. În momentul de faţă chiar am investit foarte mult”, spune Florentina Muchitsch, proprietar pensiune, Eşelniţa.

Alţi proprietari de pensiuni îşi calculează pierderile după ce au fost nevoiţi să anuleze rezervările pe care le aveau. Speră că autorităţile vor găsi soluţii pentru turismul românesc.

„Nu ştiu cât o să mai putem să susţinem salariile şi utilităţile şi celelalte cheltuieli pe care le presupune pensiunea”, afirmă Gabriel Anghel, proprietar pensiune, Eşelniţa.

Anul trecut, numai prin punctele de vizitare ale Parcului Natural Porţile de Fier au trecut mii de turişti.

Industria HORECA este la pământ

Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60%, așa spun patronatele din turism, care au transmis o nouă solicitare către Ministerul Economiei.

În cadrul instituției funcționează Departamentul pentru Turism, iar patronatele au câteva propuneri pentru relansarea acestui domeniu.

Se atrage atenția: vor avea de suferit și mii de muncitori sezonieri de pe litoral care NU mai pot primi șomaj.

Rata şomajului riscă să urce până la 90% dacă nu se iau măsuri, transmite Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

În plus, alte aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică: au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit.

Aceştia au contracte de muncă pe perioadă determinată – de şase luni – şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, pentru că nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimii doi, spun reprezentanții patronatelor care solicită reducerea stagiului de cotizare la 8 luni în acest caz.