Şcoala este noul cal de bătaie electorală pentru Marcel Ciolacu şi Călin Popescun Tăriceanu

Liderii PSD şi ALDE reclamă acţiuni concrete din partea lui Ludovic Orban pe trei teme: gestionarea pandemiei, începerea şcolii şi organizarea alegerilor

Vă invităm să dați share la această știre

Orban trebuie să prezinte ţării un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, începerea şcolii şi organizarea alegerilor. Doar vorbele nu mai ajung!”, transmite preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, printr-un mesaj pe Facebook, citat de DCNews.

„Românii nu au cum să creadă o guvernare care a pierdut total controlul pandemiei şi pune carul înaintea boilor. PNL a intrat în campanie electorală înainte de a convinge românii că alegerile locale pot fi organizate fără riscuri. Se chinuie să încropească alianţe politice în loc să se alieze cu cetăţenii pentru a depăşi vârful pandemiei. Iar începerea în siguranţă a şcolii ar fi un bun exemplu că Guvernul poate organiza şi alegerile. Din păcate, n-au o strategie serioasă, doar bâlbele miniştrilor care se bat cap în cap.

De aceea, împreună cu preşedintele Senatului- Robert Cazanciuc, am scris astăzi premierului Orban că trebuie să vină în Parlament să ne arate cum poate stăpâni pandemia. Altfel, Guvernul PNL riscă alegerile, şcoala şi întreaga economie! Guvernaţi, NU mai mimaţi!”, transmite liderul PSD.

În aceeaşi cheie, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, scrie că Guvernul Orban este recunoscut ca având „calitatea de a fi luat prin surprindere”.

„A fost luat prin surprindere de coronavirus în condiţiile în care în alte ţări europene erau deja zeci de mii de infectaţi. A fost luat prin surprindere de criza economică. A fost luat prin surprindere de încetarea stării de urgenţă şi s-a trezit complet lipsit de legislaţia necesară. Şi exemplele pot continua. Deci, nu ar trebui să fim deloc miraţi dacă vor fi complet surprinşi că vine septembrie şi începe şcoala”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook. „Am văzut fanteziile pe care le propun guvernanţii: 50% şcoală online, 50% prezenţă fizică, ore de 30 de minute şi pauze de 20 de minute etc. Eu cred că ne furăm singuri căciula dacă avem impresia că şcoala online chiar funcţionează. Pe lângă faptul că peste jumătate din copii nu au acces la tablete sau internet ştim acum că nici cadrele didactice nu au reuşit să facă o tranziţie reuşită la acest sistem de învăţământ”, a mai scris liderul ALDE.

Acesta crede că decizia privind modul de funcţionare a şcolilor trebuie descentralizată.

„Eu cred că decizia privind modul în care se va desfăşura din toamnă şcoala trebuie luată din mâna guvernului şi mutată la nivelul comunităţilor locale. Ne-am lămurit acum că virusul nu are o răspândire uniformă. Am văzut că sunt localităţi sau judeţe în care gradul de infectare este foarte mic şi unde interzicerea deschiderii şcolii nu are prea mult sens. Cred că această decizie trebuie luată de autorităţile locale în consultare cu părinţii, elevii şi medicii. Cred că nu este deloc deplasat ca după această dezbatere să poată fi organizate referendumuri locale acolo unde nu se conturează o majoritate în favoarea unei soluţii. Eu am încredere că autorităţile locale sunt mult mai adaptate la nevoile comunităţilor şi pot lua decizii care să ducă la începerea şcolilor în condiţii optime. Cred că ele pot găsi spaţii suplimentare pentru a avea clase cu un număr mai mic de elevi. Cred că pot găsi personal suplimentar, chiar suplinitori, care să poată supraveghea mai bine copiii”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.