Şase luni de import sălbatic de produse agro-alimentare

Statisticile INS indică şi surprize, dar confirmă obiceiurile alimentare ale românilor

Vă invităm să dați share la această știre

În timp ce România interzicea exporturile de cereale pentru a asigura consumul intern, posibil perturbat de evoluția pandemiei de coronavirus, în țară au fost aduse cantități neobișnuit de mari de porumb, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică. Porumbul a devenit astfel, după valoare, al doilea cel mai importat produs agroalimentar din lunile martie și aprilie, creșterile față de perioada similară a anului trecut fiind de 58% și respectiv 80%. Mai exact, în luna martie, în care Guvernul a instituit stare de urgență, importurile de porumb au totalizat aproximativ 44,5 milioane de euro, față de aproximativ 28 de milioane de euro în perioada similară a lui 2019. Totodată, în aprilie, luna în care Guvernul a interzis pentru o perioadă limitată exporturile de cereale către țări terțe, valoarea importurilor a fost de 31,3 milioane de euro, față de peste 17 milioane de euro cu un an în urmă.

De la începutul stării de urgență, importurile de porumb au ajuns în top De la decretarea stării de urgență pe teritoriul României, urmare a pandemiei cu noul coronavirus, România a importat cantități neobișnuit de mari de porumb. Față de perioada similară a lui 2019, vorbim despre creșteri lunare de 60-80% din punct de vedere valoric, ceea ce a propulsat acest produs în topul celor mai mari importuri de produse agroalimentare ale României.

Carnea de porc a fost cel mai importat produs agro-alimentar

Cele mai mari importuri din punct de vedere valoric, atât în martie cât și în aprilie, sunt însă la carnea de porc, fie ea proaspătă, refrigerată sau congelată. Din datele INS, în martie, România a importat carne de porc în valoare de 62,5 milioane de euro, cu 67,5% mai mult decât în martie 2019. În aprilie însă, am importat cu 11,3% mai puțin decât cu un an în urmâ, adică 38,4 milioane de euro. Conform datelor Asociației Crescătorilor de Porci, România acoperă chiar și într-un an obișnuit doar 30% din necesarul de consum al populației. Importurile sunt astfel semnificative, an de an. În luna martie, importuri semnificativ mai mari au fost și la citrice (plus 46%), dar și la brânză și caș (plus 22,4%), în timp ce pentru aprilie, INS consemnează un plus important la importurile de turte obținute după extracția uleiului de soia (pus 88%) și la grâu și meslin.

Prima lună cu Covid-19- au explodat exporturile Per total, în luna martie, deficitul comercial cu produse agroalimentare al României a fost de 9 milioane de euro, cu importuri de 906 milioane de euro, cu 17% mai mari decât în perioada similară a lui 2019. Cel mai mult am importat din Germania (136 milioane de euro), Ungaria (127,3 milioane de euro), Polonia (92,8 milioane de euro) și Olanda (74,4 milioane de euro). Exporturile au totalizat peste 728 de milioane de euro, cu 32,7% mai mult decât în 2019. În aprilie, importurile au totalizat 662,7 milioane de euro, față de exporturi care au fost de numai 497 de milioane de euro. Comparativ cu 2019, importurile au scăzut cu 7%, iar exporturile cu 0,75%.