Îps Pimen a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a înrăutăţit
ÎPS Pimen a fos adus la Bucureşti cu un elicoper MI 8 pe 20 aprilie, alături de un alt pacient aflat în stare gravă
Îps Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a agravat. ÎPS Pimen a suferit complicaţii pulmonare.
ÎPS Pimen a fost transportat cu elicopterul de la Spitalul Judeţean din Suceava la Bucureşti pe data de 20 aprilie, împreună cu un bărbat de 47 de ani aflat în stare gravă, intubat.
Diana Cimpoeşu, coordonator – şef UPU SMURD Iaşi spunea pe 21 aprilie că misiunea de aducere a lui ÎPS Pimen la Bucureşti că “A fost o misiune deosebită, o misiune de noapte, făcută cu elicopterul MI8, ceea ce este un eveniment deosebit, un eveniment care s-a întâmplat în contextul numeroşilor pacienţi foarte gravi aflaţi în Spitalul Judeţean Suceava, şi trebuia să-i sprijinim, aşa cum de fapt îi sprijinim în fiecare zi”.
Medicii l-au tratat pe ÎPS Pimen cu diferite scheme de tratament, în care a fost şi Remdesivirul, un tratament care a dat rezultate foarte bune în cazul mai multor pacienţi din SUA. ÎPS Pimen a primit şi mai multe doze de plasmă prelevată de la pacienţi vindecaţi de Covid 19.
În cazul înaltului prelat, dar şi în cazul altor 20 de pacienţi aflaţi în stare gravă medicii au folosit şi un tratament experimental, recent aprobat în SUA: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine, o metodă de purificare extracorporeală a sângelui menită să reducă răspunsul inflamator al organismului.
ÎPS Pimen a stat timp de 29 de ani în fruntea arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
ÎPS Pimen, un martor ales al istoriei
În aprilie 1992, când, cu ocazia Paştilor, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, dând dovadă de o îndrăzneală şi un curaj neobişnuite pentru vremurile acelea, a adresat invitaţia Majestăţii Sale Regelui şi suitei sale de a îl vizita pentru a sărbători împreună Sfintele Paşti 1991. Majestatea Sa a acceptat de îndată invitaţia, şi a planificat o vizită de 3 zile, alături de Regina Ana şi de alţi membri ai Familiei Regale şi ai Casei sale.
Sosirea a avut loc în 25 aprilie pe aeroportul Suceava – Salcea, unde Majestăţile Lor au fost întâmpinaţi de Arhiepiscopul Pimen, precum şi de Principesa Elena şi tânărul Nicolae, fiul acesteia, sosiţi în ţară cu două zile înainte. Un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare le-a oferit flori. De la aeroport, Majestăţile Lor s-au îndreptat spre Mânăstirea Putna, unde au participat la un serviciu religios oficiat lângă mormântul lui Ştefan cel Mare [în acel an se aniversau 535 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare – n.a.]. S-a cântat Imnul Regal şi s-a scandat Traiască Regele şi Regele Mihai, participanţii la acest eveniment fiind în număr de peste 5.000. Cu aceeaşi ocazie a avut loc şi o conferinţă de presă în Sala Tronului Domnesc a Mânăstirii. Noaptea, de la ora 23:40, Regele şi Regina au asistat la Slujba Învierii.
Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa!