Un raport al Băncii Centrale din Muntenegru pentru anul 2019 arată că, din totalul de 170 de milioane de euro cheltuiți de străini pentru achiziţii imobiliare în fostul stat iugoslav, rușii au cheltuit 39 de milioane de euro.
„Rușii sunt cei mai mari cumpărători de imobiliare din Muntenegru și au menținut această poziţie și în 2019. Cetățenii Federației Ruse au tranzacționat proprietăți imobiliare pentru aproape 39 de milioane de euro anul trecut, ceea ce este la același nivel ca anul precedent ”, a declarat raportul bancar citat de ziarul local Dnevne novine. „După ruși, cetățenii sârbi au cheltuit 16,6 milioane de euro pe achiziţii imobiliare în Muntenegru, în timp ce turcii au cheltuit 1,7 milioane”, a adăugat același raport.
Legăturile Muntenegrului cu Rusia datează din timpul domniei țarului Petru cel Mare, care a acceptat să ia micul principat ortodox sub aripa protectoare a Rusiei. Relaţiile s-a răcit rapid în 2014, după ce Muntenegrul a susținut în mod empatic sancțiunile SUA și ale UE asupra Federaţiei Ruse pentru intervenția armată din Ucraina și pentru anexarea Crimeei.
Legăturile s-au deteriorat în continuare, după ce Muntenegru a acuzat Rusia că a sponsorizat o tentativă de lovitură de stat în 2016, care ar fi urmărit răsturnarea guvernului pro-occidental și oprirea țării de aderare la NATO. Niciuna dintre aceste situaţii nu i-a descurajat pe ruși să investească și să trăiască în țară.
Potrivit ambasadei ruse la Podgoriţa, între 5.000 și 7.000 de ruși sunt rezidenți permanenți în Muntenegru. Majoritatea locuiesc în orașele de coastă Budva și Bar. Ani de zile, Muntenegru a fost etichetat „stațiunea rusească VIP” – destinația preferată a oligarhilor ruși. Conform unor sondaje, peste 40 la sută din bunurile imobiliare din Muntenegru aparțin rușilor, inclusiv a unor foști politicieni și miliardari.
La un moment dat, numărul cumpărătorilor ruși din Muntenegru a fost atât de mare, încât republica de pe Adriatică a fost supranumită „Moscova de la malul mării”.
Discussion about this post