Restricțiile Guvernului îngroapă industria HoReCa

Clienții își cumpără mâncare la pachet și mănâncă pe stradă sau pe trotuar, unde apucă, iar noi stăm cu mesele strânse și ne uităm la ei, susțin reprezentanții francizei DAbo

VP-news – DAbo International

Vă invităm să dați share la această știre

HoReCa traversează o criză fără precedent, după închiderea localurilor, în martie, atunci când a fost instituită starea de urgență. În grupul DAbo Doner, criza generată de pandemia de COVID-19 a dus la o scădere a cifrei de afaceri cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Profitabilitatea este și ea mai mică din cauza costurilor generate platformele de delivery, mult mai exploatate în ultima perioadă, cheltuielilor generate de achiziția echipamentelor sanitare impuse de legislație și chiriilor rămase neschimbate în restaurantele din mall-uri, deși acestea au fost închise prin Hotarâre de Guvern.
„Ne dorim să susținem în continuare business-ul și industria din care facem parte, însă reglementările pentru segmentul HoReCa sunt gestionate incorect și nu susțin în niciun fel antreprenorii sau companiile. Credem cu tărie că o cale eficientă de rezolvare stă, mai degrabă, în respectarea strictă a normelor de siguranță și igienă decât în introducerea de restricții dure, care să ruineze o întreagă industrie. Chiar dacă nouă, ca restaurant, ne impui să închidem la 23:00, pe clienți tot n-ai cum să-i obligi să meargă acasă. Drept dovadă, mulți dintre ei tot găsesc metode de a se întâlni, de a se strânge prin alte locuri. Nu pot să stea la noi la restaurante, nicio problemă, se strâng la un grătar, în parcuri, pe plajă sau în diferite grupuri”, explică Dan Paștiu, fondatorul DAbo International.
Nemulțumirea francizei vine și pe fondul măsurilor implementate de celelalte țări europene, acolo unde restaurantele sunt de mult deschise, atât în interior, cât și în exterior. În plus, prin adoptarea unor măsuri stricte de igienă, statele reușesc, se pare, să țină sub control numărul cazurilor de îmbolnăvire, mult sub numărul cazurilor raportate în România.
„Guvernul din Anglia, de exemplu, susține 50% din notele de plată de la restaurante în luna august, pentru a stimula consumul și economia blocată de coronavirus în ultimele luni. Noi, în schimb, ne luptăm în continuare cu restricții dure și cu un program limitat de funcționare. În continuare vorbim despre pierderi uriașe pentru a ne menține pe linia de plutire și de costuri mari, legate de plata integrală a chiriilor, chiar dacă noi funcționăm pe avarie, plata personalului, plata echipamentelor de protecție sanitară necesare în toată acestă perioadă și așa mai departe”, a adăugat Paștiu. „Ne așteptam ca sezonul estival să ne fie favorabil și să recuperăm în această perioadă o parte dintre pierderile suferite până acum, însă și el a fost ruinat în momentul în care s-a decis închiderea teraselor după ora 23:00. În continuare, luptăm doar ca să ne menținem pe linia de plutire, iar incertitudinea în ceea ce privește sectorul HoReCa nu ne ajută deloc.”