Întocmirea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară ar urma să fie finalizată astăzi, iar, în cursul acestei săptămâni, actul normativ va fi adoptat de Guvern, conform declaraţiilor premierului Ludovic Orban, făcute la începutul şedinţei de vineri a Executivului. Ludovic Orban a declarat că „Fiecare ministru şi ordonator principal de credite trebuie să reevalueze extrem de serios solicitările pentru că vreau să existe fundamente solide pentru orice solicitare de bani la această rectificare bugetară. Situaţia economică nu este dintre cele mai bune, economia a fost afectată de epidemia de Covid-19 şi va trebui să drămuim fiecare ban şi să alocăm resursele către investiţii, către proiectele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale cetăţenilor şi către proiecte-suport pentru dezvoltarea economică ulterioară”.
Astfel, potrivit declaraţiilor premierului, reevaluările trebuiau definitivate sămbătă, iar luni ar urma ca punctele de vedere diferite să fie discutate de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, cu fiecare ordonator principal de credite pentru a definitiva proiectul actului normativ privind rectificarea bugetară. Ministerele şi domeniile care vor primi fonduri la viitoarea rectificare bugetară sunt, cel mai probabil, Transporturile, Dezvoltarea, Sănătatea şi Educaţiaaşa cum anunţa acum o săptămână Orban, cu precizarea că “banii vor fi destinaţi investiţiilor, în special celor în infrastructura de transport, sănătate, educaţie şi locală”.
Să trecem, însă, peste informarea oficială şi să luăm în calcul criticile argumentate ale reputatului economist Adrian Câciu, care face o analiză chirurgicală a situaţiei şi condiţiilor în care guvernul Orban intenţionează să adopte modificările de buget prevăzute a fi aplicate.
„Se anunţă o rectificare bugetară pentru această săptămână şi este ceaţă totală. Lipsă totală de transparenţă!
Nu avem raportul semestrial privind situația economică și bugetară care trebuie publicat pe site-ul MFP până la finalul lunii iulie, potrivit art 42 din Legea 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare.
Deci, încălcare de lege!
Nu avem proiect de rectificare pus în transparenţă decizională cu minim 10 zile înainte de adoptare. A doua încălcare de lege.
Nu avem opinia Consiliului Fiscal referitoare al raport şi la rectificare. Se incalcă astfel prevederile art. 23 din Legea 69/2010. A treia încălcare de lege.
Se vorbeşte public de faptul că punctul de pensie nu va creşte cu 40% ci cu 14%. Se incalcă astfel prevederile Legii 127/2019, lege organică.
A patra încălcare de lege.
În rest, avem rectificare pe picior, pe colţ de masă, pe ascuns, o sa fim anunţati într-o conferință de presă ca s-a făcut şi gata!
Acesta este ce mai elocvent exemplu de transparenţă şi profesionalism pe care cei care fac lucrurile pe şest în prezent vi l-au promis în trecut!
Caractere, nu alta!
Problema este următoarea şi asta e şi o provocare pe care o lansez:
Dacă deficitul nu scade sub 6% din PIB la rectificare, nu avem ministru de finanţe pregătit şi profesionist, ci doar contabil care adaugă la pagubă!”
Discussion about this post