Protestele din SUA nu afectează apetitul investitorilor

Indicele bursier S&P500 continuă să crească

Vă invităm să dați share la această știre

„În pofida nivelului ridicat de neliniște la nivel local, piețele bursiere nu par să fie afectate de protestele tot mai ample. În timpul sesiunii de luni, indicele bursier S&P 500 a reușit să avanseze cu peste 1,5%, extinzând optimismul care a marcat sfârșitul lunii mai. Deși SUA par a fi mai divizate decât au fost de o lungă perioadă de timp, piața de capital nu pare ”impresionată”. La prima vedere, această performanță poate părea justificată, cea mai mare pondere având-o companiile din domeniul tehnologic sau din alte sectoare care nu vor fi în mod direct atât de afectate de aceste proteste,” apreciază Radu Puiu, analist în cadrul XTB România.
Totuși, pe termen lung, există pericolul de apariție a unor factori negativi. Pe de o parte, adunările în masă cauzate de proteste ar putea duce la un al doilea val de cazuri, ceea ce ar putea pune și mai multă presiune asupra economiei deja fragile și ar putea anula tot progresul obținut în urma restricțiilor impuse de autorități. În plus, neliniștile pot afecta și încrederea consumatorilor, care reprezenta unul dintre factorii de bază ai economiei americane. Totodată, bugetele statelor vor fi supuse unor teste de stres, iar mixul dintre impactul fiscal al pandemiei și efectele protestelor actuale ar putea duce la disponibilizări la nivelul instituțiilor guvernamentale sau cauza o nevoie de fonduri. Tot acest scenariu ar putea influența și redresarea economică din SUA, care ar putea să fie mai lentă și să prezinte o pantă mai puțin abruptă.
„Investitorii privesc, pentru moment, spre viitorul mai îndepărtat, fără a acorda prea mare atenție tensiunilor actuale. Indicele bursier S&P500 a continuat ascensiunea din ultimele săptămâni, ajungând la mai puțin de 10% de vârful istoric. Mai mulți indicatori semnalează o revenire a activității, iar pentru moment chiar și unele ipoteze mai severe referitoare la relația SUA-China nu s-au transformat în nrealitate. Cu toate că tonul este departe de cel de la semnarea fazei I a acordului, doar cu câteva luni în urmă. Piețele par a gândi că „scutul” oferit de programele fiscale și intervențiile majore ale Rezervei Federale au protejat sectorul corporativ, în special companiile mari reprezentate în S&P500. Așteptările pentru organizațiile din domeniul tehnologiei au fost impulsionate de digitalizare și lucrul la distanță, performanță care a adus Nasdaq100 la zona maximelor din toate timpurile. E posibil, totuși, să întâmpinăm un parcurs mai volatil în perioada următoare, în căutarea nivelurilor de echilibru ale acțiunilor și valutelor, în special dacă protestele nu se vor stinge în mare parte în câteva zile,” este de părere Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.