Protestatarii și trupele de poliţie s-au confruntat în capitala Bielorusiei, Minsk, dar și în alte orașe, după ce sondajele efectuate la ieşirea de la urne l-au indicat pe Aleksandr Lukașenko ca fiind reales în alegerile prezidenţiale de duminică. Poliția a folosit grenade fumigene, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă. Aleksandr Lukașenko a câștigat 80% din voturi, potrivit unei numărători parţiale, dar principalul lider al opoziției a refuzat să recunoască rezultatele, pretinzând că „Am câștigat deja, pentru că ne-am depășit frica, apatia și indiferența”, a spus Svetlana Tihanovskaia, căreia rezultatele preliminare îi conferă 9,9% din voturi, însă echipa sa de campanie a spus că a votat 70-80% în unele zone.
Manifestanții au ieșit în stradă în centrul capitalei Minsk imediat ce s-a încheiat votarea și sondajele de la ieșirea de la urne au fost publicate, duminică seara, târziu. Protestatarii spun că președintele Lukașenko trebuie să demisioneze
Mai multe persoane au fost arestate duminică seara
Luni, Valentin Ştefanovici, din grupul bielorus pentru drepturile omului Viasna, a declarat agenției de știri Reuters că cel puțin o persoană a murit după ce a fost doborât de o autoutilitară și alte zeci ar fi fost rănite, pretinzând că cel puțin 120 de persoane au fost reținute. Ministerul de interne a negat faptul că au existat morți. Proteste similare au avut loc în Brest, Gomel, Grodno și alte orașe.
Supranumit de media occidentală „ultimul dictator din Europa”, președintele Lukașenko a fost ales pentru prima dată în 1994. Cu ocazia alegerilor anterioare, din 2015, Lukaşenko a fost declarat câștigător cu 83,5% din voturi. Nu au existat contra-candidaturi notabile, atunci, dar observatorii electorali au raportat probleme la numărarea și întocmirea voturilor.
Campania electorală din acest an a înregistrat ascensiunea Svetlanei Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, o fostă profesoară, actualmente casnică, în perioada de creştere a copilului, care a intrat în politica mare după ce soțul ei a fost arestat și împiedicat să candideze. Tihanovskaia a declarat presei străine că nu crede că alegerile vor fi organizate corect, „Dar tot cred că președintele nostru va înțelege că vremea sa a apus. Oamenii nu-l mai doresc”.
Președintele Lukashenko a catalogat-o pe Tihanovskaia drept o „biată fetiță”, manipulată de „maeștrii păpuşari” externi.
De la începutul campaniei electorale, din mai, ar fi fost reținute pese 2.000 de persoane, potrivit Centrului pentru Drepturile Omului Viasna. În ajunul votului, echipa Svetlanei Tihanovskaia a declarat că managerul ei de campanie a fost arestat și că nu va fi eliberat până luni (azi, 10 august, n.n.). Duminică, în timp ce oamenii votau, serviciul de internet ar fi fost „semnificativ perturbat”, potrivit monitorului online NetBlocks. Susținătorii opoziției spun că acest lucru îngreunează colectarea și distribuirea probelor de fraudă electorală.
Furia populară față de preşedintele Lukaşenko a fost parțial alimentată de reacţia moderată a administraţiei sale la isteria noului coronavirus, acesta minimalizându-i importanţa, sfătuind cetățenii să bea votcă și să utilizeze saune pentru a lupta împotriva bolii.
Bielorusia, care are o populație de 9,5 milioane, a raportat aproape 70.000 de cazuri și 600 de decese ale pacienţilor cu morbidităţi, care ar fi fost afectaţi şi de prezenţa noului coronavirus.
Discussion about this post